Дел од темата

ИсламИсторија на исламот

Верувања и обичаи

Божје единство
Вероисповед
МолитваПост
АџилакДобротворност

Главни дејци

Мухамед
АлиАбу Бакр
Дружината на Мухамед
Семејството на Мухамед
Исламски пророци

Текстови и Закони

КуранХадисШеријат
Исламско правоТеологија
Мухамедовите биографии

Гранки на исламот

СунизамШиизамСуфизам

Социополитички аспекти

АкадемциФилозофија
УметностНауки
АрхитектураГрадови
КалендарПразници
Жените во исламотВодачи
ПолитикаЏихадЛиберализам

Поврзано

Исламски лексикон
Индекс на статии за исламот

Муфтија[1][2] (арапски: مفتى‎) — претставник на верската власт и правосуден толкувач на шеријатот, исламскиот закон, признат заради својата честитост, верското и правното знаење. Муфтијата може да изрече фатва кога треба да се реши некој непознат правен проблем.

Позната е фатвата изречена над индискиот писател Салман Ружди.

Муфтија чита во својата молитвена столица, од Жан-Леон ЖеромJean-Léon Gérôme, околу 1900)

Во некои земји, во кои политичкиот систем е официјално заснова на исламот, како на пример во Иран, Саудиска Арабија, или каде правниот систем се заснова на шеријатот, како во Египет, муфтиите , а особено великиот муфтија, ги советува правните и судските органи. Меѓутоа, со оглед на децентрализацијата карактеристична за исламот, извршувањето на фатвата која ја издал муфтија не е задолжително за ниеден муслиман, освен за самиот муфтија и за оние кои доброволно се ставаат под негова заштита.

Кај шиитите, функцијата на муфтиите ја извршуваат ајатоласи.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди
  • The ethics of Muftī by Imam Ibn Khaldûn(француски)
  •   „Muftī“ . Encyclopædia Britannica (11. изд.). 1911.
  •   „Mufti“ . Нова меѓународна енциклопедија. 1905.