Суфизмот — мистички аспект на исламот. Суфија е човек што чека искуство пратено директно од Алах. Суфизмот најчесто се среќава во Иран и Турција, но застапен е и во Македонија во теќињата на дервишите. [1] Покрај мажите, суфии биле и жени, како што е случајот со најпознатата суфи-светица, Рабија ел-Адевија (починала во 801 година), која аскетската традиција ја споила со посебен вид љубовен мистицизам. Притоа, нејзината љубов кон Бога била апсолутна и ексклузивна во однос на сè, не допуштајќи место за страв од пеколот, омраза кон ѓаволот или страст за рајот.[2]

Шест Суфи мастери, 1760 година

Суфизмот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Суфиите се честа тема во арапската книжевност и во популарната култура, како:

 • „Суфито кој себе се нарекувал џукела“ - суфиска приказна.[3]
 • „Рабија ал-Адавија“ - суфиска приказна.[4]
 • „Авицена и Абу Саид“ - суфиска приказна.[5]
 • „Бахаудин“ - суфиска приказна.[6]
 • „Ардабили“ - суфиска приказна.[7]
 • „Халкави“ - суфиска приказна.[8]
 • „Сиапош“ - суфиска приказна.[9]
 • „Абуд од Обдурман“ - суфиска приказна.[10]
 • „Халаби“ - суфиска приказна.[11]
 • „Нахас“ - суфиска приказна.[12]
 • „Барбари и имитаторот“ - суфиска приказна.[13]
 • „Приказната за Фази Раби“ - суфиска приказна.[14]
 • „Рабија“ (Rabia) - турски филм од 1973 година, во режија на Осман Ф. Седен.[15]
 • „Рабија, првата жена-светица“ (Rabia, İlk Kadın Evliya) - турски филм од 1973 година, во режија на Суреја Дуру.[16]

Наводи

уреди
 1. Исламска заедница[мртва врска]
 2. „Рабија ал-Адавија“, во: Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 85.
 3. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 63.
 4. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 85.
 5. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 98.
 6. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 97.
 7. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 95.
 8. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 84.
 9. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 82.
 10. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 77.
 11. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 76.
 12. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 73.
 13. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 72.
 14. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 27.
 15. „Rabia (1973)“. IMDb.com. Посетено на 5 May 2016.
 16. „Rabia/İlk Kadın Evliya“. Sinematurk.com. Посетено на 5 May 2016.