Дел од темата

ИсламИсторија на исламот

Верувања и обичаи

Божје единство
Вероисповед
МолитваПост
АџилакДобротворност

Главни дејци

Мухамед
АлиАбу Бакр
Дружината на Мухамед
Семејството на Мухамед
Исламски пророци

Текстови и Закони

КуранХадисШеријат
Исламско правоТеологија
Мухамедовите биографии

Гранки на исламот

СунизамШиизамСуфизам

Социополитички аспекти

АкадемциФилозофија
УметностНауки
АрхитектураГрадови
КалендарПразници
Жените во исламотВодачи
ПолитикаЏихадЛиберализам

Поврзано

Исламски лексикон
Индекс на статии за исламот

Улема (арапски: علماء‎) - израз за експерт во религијата. Поимот ги опфаќа и имамите на значајните џамии, судиите (кадиите), професорите на верските училишта (медреси) и верските достоинственици. Кај сунитите ги означува признатите, авторитативни лица во теологијата.

Во минатото улемите го озаконувале стапувањето на власт на калифите и владетелите. Духовната функција на калифот било извршување на шеријатот, во кој никој не смеел да воведува нови догми (како што тоа го правел папата), а улемите го толкувале без менување. Во Османлиското Царство, советот на улемите завлегувал во развојот на општеството и државата (до Младотурската револуција).

Денес, улемите главно се советници во религиските министерства, а нивното мислење понекогаш има значење на пресуда или цензура.

Поврзано уреди