Дел од темата

ИсламИсторија на исламот

Верувања и обичаи

Божје единство
Вероисповед
МолитваПост
АџилакДобротворност

Главни дејци

Мухамед
АлиАбу Бакр
Дружината на Мухамед
Семејството на Мухамед
Исламски пророци

Текстови и Закони

КуранХадисШеријат
Исламско правоТеологија
Мухамедовите биографии

Гранки на исламот

СунизамШиизамСуфизам

Социополитички аспекти

АкадемциФилозофија
УметностНауки
АрхитектураГрадови
КалендарПразници
Жените во исламотВодачи
ПолитикаЏихадЛиберализам

Поврзано

Исламски лексикон
Индекс на статии за исламот

Тевхид (тур. tevhid; арап. توحيد, tawḥīd — "доктрина за единството [на Бога]") е исламскиот концепт за монотеизам (т.е. Алахово едноштво).[1] Смета дека Бог е еден (вехид) и уникатен (ахад).[2]

Наводи

уреди
  1. „From the article on Tawhid in Oxford Islamic Studies Online“. Архивирано од изворникот на 2010-11-20. Посетено на 2010-01-31.
  2. „Allah“. Encyclopedia Britannica Online. Посетено на 2008-05-28.