Ветришта на Средоземјето

Мистрал е тип ветар кој дува од север. Претставува всушност продор на арктичкиот воздух од долините на реката Рона, помеѓу Алпите и Пиринеите во Средоземјето. Дува за време на зимата и носи ладно време.

ПоврзаноУреди

ЛитератураУреди

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград