Ветришта на Средоземјето

Трамонтана е тип на ветар кој дува на Јадранот и Егејското Море. Ова е силен и ладен северен ветар, дува за време на зимата зимата во планинските предели. Според генетиката доста е сличен на бурата.

ПоврзаноУреди

ЛитератураУреди

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград