Пуленат

ветар на Јадранот
Ветришта на Средоземјето

Пуленат е тип на ветар на Јадранот. Дува од запад, а најчесто е многу редок. Може да достигне олујна сила и тогаш прави проблеми на море морето. Во периодот кога дува маестралот, може да се погоди да во сумрак прејде во пуленат и да дува од запад.

ПоврзаноУреди

ЛитератураУреди

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград