Леванат е вид на ветар кој дува на Јадранот. Дува од исток и е сличен на бурата. Рамномерен е и се јавува при дождливо и студено време.

Ветришта на Средоземјето

Поврзано уреди

Литература уреди

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград