Ветришта на Средоземјето

Лебич е тип на ветар кој дува во Средоземјето. Се јавува од запад или од југозапад. Во текот на летот носи свежина, а за време на зимата носи дожд и снег.

ПоврзаноУреди

ЛитератураУреди

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград