Љупчо Мешков

Политичар од Македонија

Љупчо Мешков (роден во 1948 година во Скопје) — македонски политичар.

Љупчо Мешков
Министер за труд и социјална политика
На должноста
28 август 2006 – 27 јули 2008
Премиер Никола Груевски
Претходник Стевче Јакимовски
Наследник Џељаљ Бајрами
Пратеник во Собрание на Република Македонија
На должноста
1994 – 1998
Претседател Киро Глигоров
Премиер Бранко Црвенковски
На должноста
2002 – 2008
Претседател Бранко Црвенковски
Премиер Бранко Црвенковски
Владо Бучковски
Лични податоци
Роден(а) 1948 (воз. 75–76 г.)
Скопје, НР Македонија, ФНРЈ
Националност Македонец
Партија ЛПМ
НЛП

Животопис

уреди

Љупчо Мешков дипломирал на Правниот факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Професионалната кариера ја остварил во Фондот за пензиското и инвалидското осигурување на Македонија, каде се вработил во 1973 година и извршувал повеќе раководни и советнички функции, со прекин од четири месеци, кога извршувал должност на секретар на Секретаријатот за организација и прописи во Собранието на Скопје[1]. Во периодот 2000-2002 година бил генерален директор на Фондот. Освен тоа, Мешков бил и член на претседателството на спортското друштво Вардар во периодот од октомври 1993 до септември 1994 година.

На Парламентарните избори од 1994 година, 2002 и 2006 година бил избран за пратеник во Собранието на Република Македонија од редовите на Либералната партија на Македонија[2].

Во периодот од 28 август 2006 до 27 јули 2008 година ја извршувал функцијата Министер за труд и социјална политика на Република Македонија.

Наводи

уреди
Политички функции
Претходник
Стевче Јакимовски
Министер за труд и социјална политика
28 август 2006 - 27 јули 2008
Наследник
Џељаљ Бајрами