Министерство за спорт на Руската Федерација

Министерството за спорт на Руската Федерација ( Министерство за спорт на Русија ) е федерален извршен орган кој ги врши функциите на развивање и спроведување на државната политика и законската регулатива во областа на физичката култура и спортот, како и обезбедување јавни услуги ( вклучително и спречување и борба против допингот во спортот ) и управување со државниот имот од областа на физичката култура и спортот[1].

Министерство за спорт на Руската Федерација
Податоци за органот
Надлежен министер Олег Василиевич Матицин

Позадина

уреди

Организации кои управувале со физичка култура и спортски активности во Советска Русија, СССР и Руската Федерација

 • 1918.04.22—1920.08.01 - Главна дирекција за општа воена обука и формирање на резервни единици на Црвената армија (Всевобуч)
 • 1920.08.01—1923.06.27 - Врховен совет за физичка култура
 • 1923.06.27—1930.04.03 - Врховен совет за физичка култура при серускиот централен извршен комитет
 • 1930.04.03—1936.06.21 - Сојузниот совет за физичка култура при Централниот извршен комитет на СССР
 • 1936.06.21—1946.03.15 - Сојузниот комитет за физичка култура и спорт при Советот на народни комесари на СССР
 • 1946.03.15—1953.03.15 - Сојузниот комитет за физичка култура и спорт при Советот на министри на СССР.
 • 1953.03.15—1954.02.11 - Главна дирекција за физичка култура и спорт при Министерството за здравство на СССР
 • 1954.02.11—1959.01.09 — Комитет за физичка култура и спорт при Советот на министри на СССР
 • 1959.01.09—1968.10.17 — Сојуз на спортски друштва и организации на СССР
 • 1968.10.17—1986.02.11 - Комитет за физичка култура и спорт при Советот на министри на СССР (Спортски комитет на СССР)
 • 1986.02.11—1991.11.14 - Државен комитет за физичка култура и спорт на СССР (Државен комитет за спорт на СССР)
 • 1991.11.28—1992.06.01 - Комитет за промоција на олимпиското движење при Владата на РСФСР
 • 1992.06.01—1992.09.30 — Координативен совет за физичка култура и спорт при Владата на Руската Федерација
 • 1992.09.30—1992.11.27 - Комитет на Руската Федерација за физичко образование и масовен спорт
 • 1992.11.27—1994.01.10 — Комитет на Руската Федерација за физичка култура
 • 1994.01.10—1994.05.30 — Комитет на Руската Федерација за младински прашања, физичка култура и туризам
 • 1994.05.30—1994.08.03 — Комитет на Руската Федерација за физичка култура и туризам
 • 1994.08.03—1999.05.25 — Државен комитет на Руската Федерација за физичка култура и туризам (Госкомспорт на Русија)
 • 1999.05.25—1999.06.08 — Руска агенција за физичка култура и туризам
 • 1999.06.08—2000.05.17 — Министерство на Руската Федерација за физичка култура, спорт и туризам
 • 2000.05.17—2004.03.09 — Државен комитет на Руската Федерација за физичка култура, спорт и туризам
 • 2004.03.09—2004.11.18 — Федерална агенција за физичка култура, спорт и туризам
 • 2004.11.18—2008.10.07 - Федерална агенција за физичка култура и спорт

Историја

уреди
 
Поштенска марка 2023 година

Со цел да се оптимизира структурата на федералните извршни власти, на 7 октомври 2008 година била укината Федералната агенција за физичка култура и спорт (Роспорт). Нејзините функции биле префрлени на новоформираното Министерство за спорт, туризам и младинска политика на Руската Федерација[2].

На 21 мај 2012 година, со указ на претседателот на Руската Федерација, Министерството за спорт, туризам и младинска политика на Руската Федерација било трансформирано во Министерство за спорт на Руската Федерација, додека функциите на развивање државна политика во областа на туризмот биле префрлени на Министерството за култура на Руската Федерација, а функциите за развој на младинска политика биле префрлени на Министерството за образование и наука на Руската Федерација.[3] .

Општи одредби

уреди
 • Министерството за спорт на Руската Федерација (Министерство за спорт на Русија) е федерален извршен орган кој ги врши функциите на развивање и спроведување на државната политика и правната регулатива во областа на физичката култура и спортот, како и функциите за спроведување на законот и функции на контрола и надзор во областа на физичката култура и спортот.
 • Министерството за спорт на Руската Федерација во своите активности се раководи од Уставот на Руската Федерација, федералните уставни закони, федералните закони, актите на претседателот на Руската Федерација и Владата на Руската Федерација, меѓународните договори на Руската Федерација.
 • Министерството за спорт на Руската Федерација ги спроведува своите активности во соработка со други федерални извршни органи, извршните органи на конститутивните субјекти на Руската Федерација, органите на локалната власт, јавните здруженија и други организации.
 • Подредените институции на министерството вклучуваат спортски објекти во Олимпискиот парк во Сочи, како и ледената спортска палата Лада Арена во Тољати.

Раководство

уреди

Министри

уреди

Заменици министри

уреди
Тековен состав
 • Азат Рифгатович Кадиров (од 13 февруари 2020 година) - прв заменик министер
 • Алексеј Алексеевич Морозов (од 24 јуни 2021 година) - заменик министер
 • Игор МихајловичСидоркевич (од 2018 година) - заменик министер
 • Одес Касаевич Бајсултанов (од 11 февруари 2020 година) - заменик министер
 • Андреј Михајлович Федоров (од 21 јули 2021 година) - заменик министер
Претходна постава
 • Ксенија Викторовна Машкова (март 2020 до ноември 2021 година) - државен секретар.
 • Сергеј Василиевич Косилов (од 9 март 2017 година до 2020 година)
 • Наталија Владимировна Паршикова, ( 6 јули 2012 до 2020 година) - државен секретар.
 • Павел Анатолиевич Колобков, (од 18 јуни 2012 година до 19 октомври 2016 година)
 • Јуриј Дмитриевич Нагорних, (од 13 јуни 2012 година до 21 октомври 2016 година)
 • Павел Владимирович Новиков, (од 7 јули 2012 до 2020 година)

Наводи

уреди
 1. „Постановление Правительства РФ от 19.06.2012 № 607“. Архивирано од изворникот на 2022-04-03. Посетено на 2022-05-14. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 2. Указ Президента РФ от 07.10.2008 № 1445 «Вопросы Министерства спорта, туризма и молодёжной политики Российской Федерации».
 3. Минобрнауки РФ займется вопросами молодёжной политики в России[мртва врска]