Македонска династија

Македонската династија[а] владеела со Византија од 867 до 1056 година и доаѓа по Аморијанската династија. Позната е и како Ерменска династија[b][1]. Со оваа династија е поврзана македонската ренесанса во Византија.

Македонска династија

867 – 1056
Местоположба на Византија
Византија по смртта на Василиј II во 1025 година
Главен град Цариград
Јазици грчки
Уредување автократија
Византиски цар
 -  867-886 Василиј I Македонецот
 -  886 - 912 Лав VI
 -  912 - 913 Александар III
 -  913 - 959 Константин VII
 -  913 - 959 Роман I
 -  959 - 963 Роман II
 -  963 - 969 Никифор II
 -  969 - 976 Јован I Цимискиј
 -  976 - 1025 Василиј II
Историски период Среден век
 -  стапување на престолот на Василиј I Македонецот 867
 -  смртта на Теодора Порфирогенита 1056

Византиски цареви од Македонската династија

уреди
 • Василиј I Македонецот (811 - 886, на престол 867 - 886) - оженет за Варањезиња Евдокија Ингерина, куртизана на Михаил III; починал при лов (Потекло: Ерменско, роден во Македонија)
 • Лав VI (866 - 912, на престол 886 - 912) – син на Евдокија Ингерина, законит син и наследник на Василиј I; има возможност да бил биолошки син на Михаил III
 • Александар III (870 - 913, на престол 912 - 913) – син на Василиј I
 • Константин VII пурпурнородениот (905-959, на престол 913 - 959) – син на Лео VI
 • Роман I (870 - 948, на престол 919 - 944) – дедо по жена на Константин VII; коцар, симнат од сина си и заминал во манастир (Потекло: Ерменско)
 • Роман II пурпурнородениот (939 - 963, на престол 959 - 963) – син на Константин VII
 • Никифор II Фока (912 - 969, на престол 963 - 969) – Стратег; се оженил за вдовицата на Роман II; убиен (Потекло: Кападокија)
 • Јован I Цимискиј (925 - 976, на престол 969 - 976) – дедо по жена на Роман II, Љубовник на Никифоровата жена (Потекло: Ерменско)
 • Василиј II Бугароубиец (958 - 1025, на престол 976 - 1025) – син на Роман II (Потекло: Ерменско)
 • Константин VIII (960-1028, на престол 1025 - 1028) – син на Роман II; коцар со Василиј II
 • Зоја I (о. 978 - 1050, на престол 1028 - 1050) – ќерка на Константин VIII
 • Роман III Аргир (968 - 1034, на престол 1028 - 1034) – епарх на Цариград; прв маж на Зоја; убиен
 • Михаил IV (1010 - 1041, на престол 1034 - 1041) – втор маж на Зоја
 • Михаил V Калафат (1015 - 1042, на престол 1041 - 1042) – внук на Михаил IV, посинет син на Зоја
 • Теодора (980 - 1056, на престол 1042) – ќерка на Константин VIII, коцарка со Зоја
 • Константин IX Мономах (1000 - 1055, на престол 1042 - 1055) – трет маж на Зоја
 • Теодора (на престол 1055 - 1056) – вратена на престолот

Надвор од династиското дрво

уреди
 • Михаил VI (на престол 1056 - 1057) – избран од Теодора; симнат и заминал во манастир

Поврзано

уреди

Белешки

уреди
 • а Се нарекува македонска бидејќи родоначалникот на династијата, Василиј I, е роден во византиската тема Македонија, која тогаш се простирала во денешна Тракија околу регионот на Едрене.
 • b Се нарекува и ерменска бидејќи некои од владетелите имале и делумно ерменско потекло.

Наводи

уреди
 1. Chahin, Mack. The Kingdom of Armenia: A History. London: RoutledgeCurzon, 2001, p. 232 ISBN 0-7007-1452-9