Кападокија (турски: Kapadokya); е област која се наоѓа во покраината Невшехир Анадолија, Турција. Комплексот е вклучен во списокот на УНЕСКО.

Кападокија
Kapadokya
светско наследство на УНЕСКО
Кападокија во април 2006 г.
Критериумi, iii, v, vii
Навод357
Запис1985 (9-то заседание)

Во географска смисла, Кападокија на југ се граничи со венецот Таур, на исток со реката Еуфрат, а на север со Црно Море. Во I век п.н.е. Кападокија станала римска провинција. Подоцна била вклучена во составот на Византија и Османлиското Царство.