возможно простирање на тема Македонија, во однос на дèнешни граници.
1045, тема Македонија.

Тема Македонија или Одринска Македонија — воено-административна област, тема, во Византија, создадена од страна на царицата Ирена во периодот помеѓу доцните 700. години и на почетокот од 800. години кога за првпат се спомнува. Темата Македонија ја опфаќала Северозападна Тракија со административен центар во Адријанопол. Името го добила по населението што се преселило таму од географска Македонија по словенските напади.

ЛитератураУреди

Надворешни врскиУреди