Људевит Гај

(Пренасочено од Лудевит Гај)

Људевит Гај (хрватски: Ljudevit Gaj; 8 август 1809 - 20 април 1872) — хрватски лингвист,[1] политичар, новинар и писател. Бил една од главните личности на хрватската национална преродба позната како „Илирско движење“.

Људевит Гај.

ЖивотописУреди

Људевит Гај бил роден во Крапина во тогашна Австроунгарија. Неговото родено име било Лудвиг Гај или на германски Ludwig Gay[1] и ова име го користел само во неговото радо детство.[2] Неговото семејство било со германско-словачко потекло и живеело во Хрватска со генерации[3]

Гај започнал да овјавува дела уште на рана младост, кога во 1826 година објавил книшка на германски јазик со име „Замоците во Крапина“ или на германски Die Schlösser bei Krapina.[4][5]

Во Буда во 1830 година била објавена латиницата на Гај[6] во книшка именувана како „Кратка основа на хрватско-словенскиот правопис“. Оваа книга била објавена на два јазика, на хрватски и германски јазик. Со оваа книшка се основала стандардната хрватска азбука, но и латинската верзија на српската, босанската, црногорската, словенечката и српскохрватската азбука.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 According to Djuro Šurmin: Hrvatski preporod, vol I-II, Zagreb, 1903)[1], [2]
  2. „Koha Online Catalog MARC Details for Record No. 27429“. Koha.ffzg.hr. 2008-10-17. Посетено на 2010-05-02.
  3. Discourses of collective identity in Central and Southeast Europe (1770-1945), Vol. 2, by Balázs Trencsényi and Michal Kopeček
  4. „Koha Online Catalog: ISBD View“. Koha.ffzg.hr. Посетено на 2010-05-02.
  5. Hrvatski Preporod - Google Књиге. Books.google.com. Посетено на 2010-05-02.
  6. Kratka osnova horvatsko-slavenskog pravopisanja

ПоврзаноУреди