Хрватска азбука

(Пренасочено од Гајица)

Хрватската азбука е писмо што се користи во хрватскиот јазик. Хрватската азбука е заснована врз латиничната азбука и е наречена Латиница на Лудевит Гај („Кратка основа на хрватско-словенскиот правопис“, 1830.), што всушност е и основачот на оваа азбука. Стандардната хрватска азбука има 30 букви. За странски зборови и имиња се користат и буквите W, X, Q и Y но сепак не се вметнати и не се сметаат како дел од стандардната азбука. Истата азбука се користи и во Босна и Херцеговина, Србија и Црна Гора.

Азбука на Европа 1901.

АзбукаУреди

Буква МФА Буква МФА Буква МФА
A, a /a/ G, g /g/ O, o /o/
B, b /b/ H, h /x/ P, p /p/
C, c /ts/ I, i /i/ R, r /r/
Č, č /tʃ/ J, j /j/ S, s /s/
Ć, ć /tɕ/ K, k /k/ Š, š /ʃ/
D, d /d/ L, l /l/ T, t /t/
, dž /dʒ/ Lj, lj /ʎ/ U, u /u/
Đ, đ /dʑ/ M, m /m/ V, v /ʋ/
E, e /e/ N, n /n/ Z, z /z/
F, f /f/ Nj, nj /ɲ/ Ž, ž /ʒ/

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

  1. Stjepan Babić, Božidar Finka, Milan Moguš, Hrvatski pravopis, Školska knjiga, Zagreb, 1971.
  2. Lada Badurina, Ivan Marković, Krešimir Mićanović, Hrvatski pravopis, Matica hrvatska, Zagreb, 2007. ISBN 978-953-150-815-5
  3. Stjepan Babić, Božidar Finka, Milan Moguš, Hrvatski pravopis, Školska knjiga, Zagreb, 2000.