Црногорска азбука

Црногорската азбука е заеднички термин за двете писма со кои ги користи црногорскиот јазик, однсоно кирилското и латиничното писмо. Црногорската азбука била усвоена на 9 јуни 2009 година од црногорскиот министер за образование Сретен Шкулетиќ.[1] Црногорската азбука, со своето усвојување, ги заменила српската азбука и азбуката на Гај. Иако, според уставот на Црна Гора, и кирилицата и латиницата имаат еднаков статус, сепак Црногорците повеќе ја користат латиничната азбука.

ОсобеностиУреди

Црногорската латинична азбука е заснована на хрватската азбука или српскохрватската азбука, но има додадено две бикви Ś и Ź кои ги замениле диграфите SJ и ZJ.[2] Овие две букви имаат иста вредност со кирилските букви С́ и З́. Латинската азбука не ги вклучува буквите Q, W, X и Y.

АзбукаУреди

Латиница
Aa Bb Cc Čč Ćć Dd Dždž Đđ Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Lj lj Mm Nn Nj nj Oo Pp Rr Ss Šš Śś Tt Uu Vv Zz Žž Źź
Кирилица
Аа Бб Вв Гг Дд Ђђ Ее Жж Зз З́ з́ Ии Јј Кк Лл Љљ Мм Нн Њњ Оо Пп Рр Сс С́ с́ Тт Ћћ Уу Фф Хх Цц Чч Џџ Шш
Македонски изговор и распоред
а б в г д ѓ е ж з зј и ј к л љ м н њ о п р с сј т ќ у ф х ц ч џ ш

НаводиУреди

  1. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2010-01-10. Посетено на 2010-10-04.
  2. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2011-07-22. Посетено на 2010-10-04.

ПовезаноУреди