Летна универзијада - 1970

VI Летна универзијада
Град домаќин Торино, Италија
Број на држави 58
Број на спортисти 2.084
Број на спортови 9
Број на натпревари 80
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 6 септември
Стадион Општински стадион

VI Летна универзијадауниверзијада одржана од 26 август до 6 септември 1970 во Торино, Италија.

Начално, Универзијадата требало да се одржат во Лисабон во 1969, но потоа одлуката била променета и за град-домаќин бил избран градот Торино, а Универзијадата се одржала во 1970, со што бил нарушен континуитетот на одржување на секои две години.

Спортови уреди

Освојувачи на медали уреди

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   СССР 26 17 15 58
2   САД 22 18 11 51
3   Источна Германија 8 3 4 15
4   Италија (домаќин) 4 4 7 15
5   Јапонија 3 7 5 15
6   Унгарија 3 6 6 15
7   Западна Германија 3 6 4 13
8   Обединето Кралство 3 4 7 14
9   Полска 3 1 5 9
10   Југославија 3 1 1 5
11   Холандија 1 1 2 4
12   Австрија 1 1 1 3
12   Бугарија 1 1 1 3
14   Франција 1 0 4 5
15   Романија 0 4 2 6
16   Куба 0 2 2 4
17   Австралија 0 1 0 1
17   Чехословачка 0 1 0 1
17   Грција 0 1 0 1
17   Шведска 0 1 0 1
21   Канада 0 0 1 1
21   Јужна Кореја 0 0 1 1
21   Мадагаскар 0 0 1 1
21   Панама 0 0 1 1

  Оваа статија поврзана со Универзијади е никулец. Можете да помогнете со тоа што ќе ја проширите.