Кушница (општина)

Општина Кушница
Δήμος Παγγαιου
Dimos Pangeou - East Macedonia - Thrace.svg
Општина Кушница во областа Источна Македонија и Тракија
Податоци
Област: Источна Македонија и Тракија
Округ: Кавала
Гео. област:
Население: 33 683 (2001)
Седиште: Правишта
Нас. места: 49
Пошт. бр.: 641 00
Пов. бр.: 25940-2
Портал: dimospaggaiou.gov.gr/

Кушница (грчки: Δήμος Παγγαιου, Димос Пангеу) — општина во Кавалскиот округ на Егејска Македонија, денес во областа Источна Македонија и Тракија, Грција. Административен центар е градот Правишта (Елевтеруполи). Опфаќа 33 населени места на јужните падини на планината Кушница (Пангео), по која е наречена. Подрачјето на општината приближно се совпаѓа со она што традиционално се смета за „Правишко“.

Населени местаУреди

Општината Кушница е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“[1] со спојување на пет стари општини: Правишта (Елевтеруполи), Левтера (Елевтерес), Кушница (Пангео), Орфан (Орфани) и Пиери (Пиерес).[2]

Општинска единица ПравиштаУреди

 
Поранешната општина Правишта на картата на некогашниот округ Кавала.

Според пописот од 2001 г., општината Правишта (Δήμος Ελευθερουπόλεως) има 11 401 жител и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Правишта
  • град Правишта (Ελευθερούπολη, Елевтеруполи) - 4898 жители
  • село Долно Кочан (Παναγιά, Панагија) - 661 жител
  • село Дреново (или Драново; Χορτοκόπι, Хортокопи) - 384 жители
  • село Топљани (или Товљани, Толер; Εξοχή, Ексохи) - 173 жители
 • Општински оддел Бостанџили
 • Општински оддел Дренич
  • село Дренич (или Дранич; Αντιφίλιπποι, Антифилипи) - 1073 жители
 • Општински оддел Канали
  • село Кинали (Κοκκινόχωμα, Кокинохома) - 1746 жители
 • Општински оддел Османли
  • село Османли (Χρυσόκαστρο, Хрисокастро) - 645 жители
  • манастир „Св. Пантелејмон“ (Μονή Αγίου Παντελεήμονος) - 42 жители
 • Општински оддел Пренчово
  • село Пренчово (Αμισιανά, Амисијана) - 1122 жители

На територијата на општинската единица се наоѓа и напуштеното село Кочан.

Општинска единица КушницаУреди

 
Поранешната општина Кушница на картата на некогашниот округ Кавала.

Според пописот од 2001 г., општината Кушница со седиште во село Никишјан (Никисијани) е 4 764 жители. Ги опфаќа следниве општински оддели и наслени места на североисточните падини на планината Кушница:

 • Општински оддел Никишјан
  • село Никишјан (или Никиштан, Никишен; Νικήσιανη, Никисјани) - 2451 жител
 • Општински оддел Горјан
  • село Горјан (или Горени; Γεωργιανή, Георѓани) - 706 жители
 • Општински оддел Палихор
  • село Палихор (Παλαιοχώρι, Палеохори) - 1607 жители

Општинска единица ЛевтераУреди

 
Поранешната општина Левтера на картата на некогашниот округ Кавала.

Според пописот од 2001 г., општината Левтера (Δήμος Ελευθερών) со седиште во Кале Чифлик (Неја Перамос) има 7 376 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Кале Чифлик
  • село Кале Чифлик (Νέα Πέραμος, Неја Перамос) - 2468 жители
  • село Света Марина (Αγία Μαρίνα, Агија Марина) - 3 жители новосоздадено
  • село Свети Атанас (Άγιος Αθανάσιος, Агиос Атанасиос) - 18 жители новосоздадено
 • Општински оддел Дрезна
  • село Дрезна (Μυρτόφυτο, Миртофито) - 484 жители
 • Општински оддел Кучкар
  • село Кучкар (или Кучкари; Ελαιοχώρι, Елеохори) - 1126 жители
  • село Кучкарска Плажа (Παραλία Ελαιοχωρίου, Паралија Елеохориу) - 26 жители новосоздадено
 • Општински оддел Левтера
  • село Левтера (Ελευθερές, Елевтерес) - 1325 жители
 • Општински оддел Нузла
  • село Нузла (Άγιος Ανδρέας, Агиос Андрејас) - 314 жители
  • село Дрезненска Плажа (Παραλία Μυρτοφύτου, Паралија Миртофиту) - 12 жители новосоздадено
 • Општински оддел Нова Ираклица
  • село Нова Ираклица (Νέα Ηρακλίτσα, Неја Ираклица) - 959 жители новосоздадено
  • село Аповатра (Αποβάθρα) - 44 жители новосоздадено
 • Општински оддел Чиста
  • село Чиста (Φωλιά, Фолија) - 575 жители
  • село Пиргос (Πύργος) - 22 жители

Општинска единица ОрфанУреди

 
Поранешната општина Орфан на картата на некогашниот округ Кавала.

Според пописот од 2001 г., општината Орфан (Δήμος Ορφανίου) со седиште во Дедебал (Галипсос) има 5 140 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Дедебал
  • село Дедебал (Γαληψός, Галипсос) - 433 жители
 • Општински оддел Боблен
  • село Боблен (или Боблени; Ακροπόταμος, Акропотамос) - 693 жители
  • село Левтерска Бања (Λουτρά Ελευθερών, Лутра Елевтерон) - 4 жители новосоздадено
 • Општински оддел Карјани
  • село Карјани (Καριανή) - 696 жители
  • село Вриси (Βρύση) - 289 жители новосоздадено
 • Општински оддел Локвица
 • Општински оддел Орфан
  • село Орфан (Ορφάνι, Орфани) - 708 жители
  • село Александар Велики (Μέγας Αλέξανδρος, Мегас Александрос) - 66 жители новосоздадено
 • Општински оддел Подгорјани
  • село Подгорјани (Ποδοχώρι, Подохори) - 665 жители
  • село Шарли (Κοκκινοχώρι, Кокинохори) - 284 жители

Општинска единица ПиериУреди

 
Поранешната општина Пиери на картата на некогашниот округ Кавала.

Според пописот од 2001 г., општината Пиери (Δήμος Πιερεων) со седиште во Моштијан (Мустени) има 5 002 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Моштијан
  • село Моштијан (или Мештани; Μουσθένη, Мустени) - 1075 жители
 • Општински оддел Авли
  • село Авли (Αυλή) - 556 жители
 • Општински оддел Демирли
  • село Демирли (Σιδηροχώρι, Сидирохори) - 221 жител
  • село Девекли (Καραβαγγέλης, Каравангелис) - 395 жители
 • Општински оддел Кусороб
  • село Кусороб (или Косруп; Μεσορόπη, Месоропи) - 610 жители
 • Општински оддел Исирли
  • село Исирли (Πλατανότοπος, Платанотопос) - 631 жител
 • Општински оддел Рехимли
 • Општински оддел Самоков
  • село Самоков (Δωμάτια, Доматија) - 590 жители
 • Општински оддел Четакли
  • село Четакли (Μελισσοκομείο, Мелисокомио) - 365 жители
  • село Кулали (Πυργοχώρι, Пиргохори) - 147 жители

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. Ν. 3852/10
 2. Општинската единица е наречена по древномакедонскиот народ Пиери, чии потомци се доселиле на ова место од Пиерија.

Надворешни врскиУреди