Кралство Италија (Наполеонова)

Кралство Италија (1805–1814, италијански: Regno d'Italia; француски: Royaume d'Italie) — кралство во Северна Италија (поранешна Италијанска Република) во лична заедница со Франција под Наполеон I. Кралството било целосно под влијание на Франција и престанало да постои по поразот и падот на Наполеон. Нејзината влада ја презел Наполеон како крал на Италија, а вицекралството било делегирано на неговиот посинок Ежен де Бохарне. Територијата на кралството ги опфаќала Савоја и модерните провинции Ломбардија, Венето, Емилија-Ромања, Фурланија-Јулиска Краина, Трентино-Јужен Тирол и Марке. Наполеон I, исто така, владеел со остатокот од северна и централна Италија во форма на Ница, Аоста, Пиемонт, Лигурија, Тоскана, Умбрија и Лацио, но директно како дел од Француската империја, наместо како дел од вазална држава.

Кралство Италија
Regno d'Italia
(Италијански)
Royaume d'Italie
(Француски)
1805–1814
Знаме Грб
Местоположба на {{{common_name}}}
Кралството Италија во 1812 година
Главен град Милано
Јазици Италијански, Француски
Уредување Кралство
Крал
 -  1805–1814 Наполеон Бонапарт
Историја
 -  Основана 17 март 1805
 -  Замрела 30 мај 1814
Минати
Следни
Прво Француско Царство
Италијанска Република (Наполеонова)
Венецијанска провинција
Папска Држава
Република Ноли
Дубровничка Република (1358-1808)
Кралство Ломбардија-Венеција
Кралство Сардинија
Војводство Модена и Реџо
Папска Држава
Австриско Царство