Република Ноли (италијански: Repubblica di Noli) — италијанска поморска република со центар на градот Ноли, во Лигурија, која постоела од 1192 до 1797 година. За да се заштити од можни напади и инвазии на Савона и Маркизат Финале, Републиката влегла во сојуз во 1202 година со Република Џенова во еден вид протекторат, всушност, документите од тоа време покажуваат дека односот бил еднаков, а не на потчинување. Благодарение на овој сојуз, важноста на Републиката пораснала до таа мера што во 1239 година таму била основана епархија од страна на папата Григориј IX.

Република Ноли
Repubblica di Noli

1192–1797
Знаме Грб
Местоположба на Ноли
Местоположба на Република Ноли во Италија, прикажана заедно со другите поморски републики
Главен град Ноли
Јазици Италијански, Латински
Вероисповед Римокатоличка црква
Уредување Аристократска Олигархиска Република
Историја
 -  Основана со декрет од Хенри VI 1192
 -  Анексирање од страна на Република Лигурија 2 декември 1797