Италијанска Република (Наполеонова)

Италијанска Република (италијански: Repubblica Italiana) — краткотрајна република лоцирана во Северна Италија. Наполеон Бонапарта бил претседател, а Милано бил главен град.

Италијанска Република
Repubblica Italiana

 

 

1802–1805
Знаме Грб
Главен град Милано
Јазици Италијански
Вероисповед Римокатоличка црква
Уредување Република
Историја
 -  Основана 9 февруари 1802
 -  Замрела 17 март 1805