Карл Дениц (германски: Karl Dönitz, 16 септември 1891—† 24 декември 1980) бил командант на подморница во Првата светска војна, во Втората светска војна бил командант на подморничка флота, адмирал на флота, а по самоубиството на Адолф Хитлер станал последниот претседател на Третиот Рајх за период од 24 дена (од 30 април до 23 мај 1945 година). На 8 мај го овластил генералот Вилхелм Кајтел да ја потпише безусловната капитулација на Германската војска (Wehrmacht), со што практично завршува втората светска војна на Европска територија.

Карл Дениц
Роден 16 септември 1891
Гринау крј Берлин, Германија
Починал 24 декември 1980
Аумјуле кај Хамбург, Западна Германија

За време на Нирнбершкиот процес прогласен е за виновен за два од три обвинителни акти и е осуден на казна затвор од 10 години. Казната ја издржува во затворот Шпандау во Западен Берлин. По напуштање на затворот во 1956 година се сместува во селото Аумјуле, близу Хамбург, каде и умира од срцев удар на 89 годишна возраст.

Ран период уреди

Карл Дениц е роден во Гринау кај Берлин на 16 септември 1891 година. Татко му бил инженер по оптика во фирмата „Карл Цајс“. Завршува гимназија во 1910 година во Вајмар. Школувањето го продолжува во воено-поморските школи во Кил и Мирвик. Од 1 април 1910 година до 31 март 1911 година стажира на крстосувачот „Херта“. На 1 октомври 1912 година официјално стапува во воената морнарица на Германија на лесниот крстосувач Бреслав. Пред почетокот на Првата светска војна лесниот крстосувач „Бреслав“ и воениот крстосувач „Гебен“ биле пратени на Средоземното Море каде што формирале германска Средоземна флота.