Италијанска Брајова азбука

Италијанската Брајова азбукаБрајова азбука на италијански јазик, и во Италија и во Швајцарија. Таа е многу блиска со француската Брајова азбука, со некои разлики во интерпункцијата.

Италијанска Брајова азбука
Тип
азбука
ЈазициИталијански
Сродни писма
Матични системи
Брајова азбука
ISO 15924
Уникод

Азбука уреди

Бидејќи француската Брајова азбука нема буква за ó, италијанската Брајова користи ⠬ ò истовремено за ò и ó.

 
a
 
b
 
c
 
d
 
e
 
f
 
g
 
h
 
i
 
l
 
m
 
n
 
o
 
p
 
q
 
r
 
s
 
t
 
u
 
v
 
z
 
é
 
à
 
è
 
ù
 
ì
 
ò, ó

Доколку се потребни други букви, како што се j, k, w, x, y или нагласени самогласки како î, се користат доделувања од француската Брајова азбука. ⠚ j се користи како цифрата 0.

Броеви уреди

Бројките се првите десет букви од азбуката и се обележани со ⠼, како на англиската Брајова азбука.

Иако како краен прекин (точка) е ⠲, точката како одделувач на цифри, како во 3.500 за три илјади и петстотини, е ⠄(⠼⠉⠄⠑⠚⠚).

Интерпункција уреди

                   
, . (стоп) . (број) ? ! ; : ' - *

⠲ е краен прекин/точка; ⠄ е броевитиот одделувач на броеви.

               
« ...... » ( ... ) или [ ... ]* ( ...... ) [ ...... ] { ...... }

* Според Унеско (2013 година), италијанската Брајова азбука ги користи старите француски загради како загради за квадрат. Според Италијанскиот сојуз на слепи лица од Лењано (Unione Italiana Ciechi di Legnano), тие се користат за загради; квадратни загради не се дадени. И во согласност со Италијанскиот сојуз на слепи и слабовидни лица (Unione Италијана dei Ciechi e degli Ipovedenti), квадратни загради се ⠷ ⠾; УНЕСКО и Сојузот се согласуваат за доделување на ⠢ ⠀⠔ на загради, како во табелата погоре, и Сојузот има ⠯ ⠀ ⠽ за кадрави загради. (⠯ ç и ⠽ y не се дел од италијанската азбука.) Сепак, Сојузот наведува од симетричните парни загради се математичка нотација, па тоа може да биде дека старото, општо ⠶ ⠶ е конвенцијата за или загради или квадратни загради во не-математички текст.

Наводи уреди