Имиња на Ерусалим

список на статии на Викимедија

ИмињаУреди

БиблискиУреди

СалемУреди

 

Ерусалим

Имиња

Морија · Сион · Аелија Капитолина

Историја · Хронологија

10 век п.н.е. · 721 п.н.е. · 597 п.н.е.
587 п.н.е. · Период на Вториот храм · 70
614 · 637 · Среден век · 1099
1187 · 1244 · 1917 · 1947 · 1948

Религиозно значење

Јудаизам  · Христијанство · Ислам
Рид на храмовите · Западен ѕид
Златна купола · Ал Акса
Светиот Гроб

Демографија · Луѓе

Патријарси · Рабини
Голем муфтија · Градоначалници

Археолошки градби  · Најпознати места
Населби · Планини
Транспорт  · Образование
Позиции
Источен Ерусалим

Ерусалимски закон · Ден на Ерусалим
Знаме · Грб

 

ЕрусалимУреди


МоријаУреди


ЈебусУреди


СионУреди

АриелУреди

 
Ерусалим во 1910 година

Градот на ДавидУреди


Град на Големиот КралУреди

ИсламскиУреди

Ал-кудсУреди


Бајт ал-МакдисУреди

Ал-БалатУреди

АејлаУреди

РимскиУреди

Аејла КапитолинаУреди


Авионски јазикУреди

JRS and LLJR

НаводиУреди

  1. See 'JERUSALEM', Engraved by Lodge in George Henry Millar, The New & Universal System Of Geography (London: Alexander Hogg, 1782)


Надворешни врскиУреди