Опсада на Ерусалим (614)

Опсадата на Ерусалим претставува воен конфликт помеѓу Римското Царство и Сасанидско Царство од 614 година кое завршило со преземање на Ерусалим од страна на персијците.

Опсада на Ерусалим
Дел од Опсада на Ерусалим
Датум 614 година
Место Ерусалим
Исход Персијците го зазеле Ерусалим
Завојувани страни
Римско Царство Сасанидско Царство
Команданти и водачи
Зехариес Фарухан Шахрвараз