Опсада на Ерусалим (925 п.н.е.)

Опсадата на Ерусалим претставува воен конфликт помеѓу Јудеја и Египет од 925 година п.н.е, во времето на Рехобоам, синот на Соломон. Египетскиот фараон Шишак го нападнал јудејското царство со своите сили вклучувајќи го истоивремено и Кушидите, и со својата 60 000 коњаница го освоил Ерусалим.

Опсада на Ерусалим
Датум c. 925 п.н.е.
Место Ерусалим
Исход Египет го зазима Ерусалим и го опљачкосува
Завојувани страни
Јудеја Египет
Команданти и водачи
Рехобоам Шешонк I
Сила
непознато
Жртви и загуби
непознато непознато