Во медицината, збунетоста е квалитет или состојба да се биде збунет или нејасен. Поимот „акутна ментална збунетост“[1] често се користи наизменично со делириум[2] во Меѓународната статистичка класификација на болести и сродни здравствени проблеми и публикациите на Медицински предметни определници за да се опише патологијата. Тие се однесуваат на губење на ориентацијата, или на способноста правилно да се поставите во светот според времето, местото и личниот идентитет. Менталната збунетост понекогаш е придружена со нарушена свест (губење на линеарно размислување) и губење на меморијата (неможност правилно да се потсетиме на претходните настани или да научиме нов материјал).[3]

Причини Уреди

Збунетоста може да настане од несакани ефекти од лекот или од релативно ненадејно мозочно неработење. Акутната збунетост често се нарекува делириум (или „акутна збунета состојба“),[4] иако делириумот често вклучува многу поширок спектар на нарушувања отколку едноставната збунетост. Овие нарушувања вклучуваат неможност да се насочи вниманието; разни оштетувања во свеста и временска или просторна дезориентација. Менталната збунетост може да резултира од хронични органски патологии на мозокот, како што е деменција, исто така.

Друго Уреди

Диференцијална дијагноза Уреди

Најчести причини за акутна збунетост предизвикана од лекови се допаминергични лекови (кои се користат за третман на Паркинсонова болест), диуретици, трициклични, тетрациклични антидепресиви и бензодиазепини или алкохол. Постарите лица, а особено оние со претходно постоечка деменција, се најмногу изложени на ризик од акутни збунувачки состојби предизвикани од лекови.[6] Новото истражување наоѓа врска помеѓу недостатокот на витамин Д и когнитивното оштетување (кое вклучува „замаглен мозок“).[7]

Поврзано Уреди

Наводи Уреди

  1. Confusion Definition Архивирано на 28 јуни 2012 г. on Oxford Dictionaries.
  2. Delirium, Symptom Finder online.
  3. confusion in TheFreeDictionary, citing: Dorland's Medical Dictionary for Health Consumers; 2007; Saunders.
  4. Acute Confusional State; Dr. Gurvinder Rull; patient.info; Document ID/Version/Reference: 1714/22/bgp2104; ажурирано: 13 јануари 2009; пристапено: 2 ноември 2021.
  5. „Confusion: Symptoms, Signs, Causes & Treatment“. MedicineNet. Посетено на 2 ноември 2021.
  6. Hufschmidt, A.; Shabarin, V.; Zimmer, T. (декември 2009). „Drug-induced confusional states: the usual suspects?“. Acta Neurologica Scandinavica. 120 (6): 436–8. doi:10.1111/j.1600-0404.2009.01174.x. PMID 19804475.
  7. Etgen, T.; Sander, D.; Bickel, H.; Sander, K.; Förstl, H. (2012). „Vitamin D Deficiency, Cognitive Impairment and Dementia: A Systematic Review and MetaAnalysis“ (PDF). Dement Geriatr Cogn Disord. 33 (5): 297–305. doi:10.1159/000339702. PMID 22759681.

 

Надворешни врски Уреди