Треска (состојба)

Треската или ендогена хипертермија е состојба која настанува поради нарушување во центарот за терморегулација во хипоталамусот кој започнува да функционира на повисоко ниво под дејство на пирогени.

Треска
Clinical thermometer 38.7.JPG
Аналоген медицински топломер кој покажува температура од 38.8 °C
Класификација и надворешни извори
СпецијалностInfectious disease, pediatrics
МКБ-10R50
МКБ-9780.6
DiseasesDB18924
MedlinePlus003090
eMedicinemed/785
MeSHD005334

Диференцијална дијагнозаУреди

Треската е чест симптом на многу состојби:

  • инфективна болест
  • разни кожни воспаленија
  • имунолошки болести
  • канцери
  • метаболички нарушувања

ПирогениУреди

Пироген е супстанца која индуцира треска. Тие можат да бидат внатрешни (ендогени) или надворешни (егзогени) за организмот. Бактериската супстанца липополисахарид (LPS), присутна во клеточниот ѕид на грам-негативните бактерии,[1] е пример за егзоген пироген. Пирогеноста може да варира: во екстремни случаи, некои бактериски пирогени познати како суперантигени може да предизвикаат брзопрогредирачка и опасна треска.

НаводиУреди

  1. Silhavy TJ, Kahne D, Walker S (2010). „The bacterial cell envelope“. Cold Spring Harbor perspectives in biology. 2 (5): a000414. doi:10.1101/cshperspect.a000414. PMC 2857177. PMID 20452953.