Рејовиот синдром е брзопрогредирачка енцефалопатија. Симптомите може да вклучуваат повраќање, промени во личноста, конфузија, напади и губиток на свест. Иако типично има појава на хепатотоксичност, жолтица вообичаено не се појавува. Смртен исход се случува кај 20–40% од засегнатите и околу една третина од преживеаните имаат значителен степен на мозочно оштетување.[1][2]

Рејов синдром
СинонимиReye's syndrome
СпецијалностПедијатрија

Причинителот на Рејовиот синдром е непознат.[1] Вообичаено започнува кратко после закрепнување од вирусна инфекција, како инфлуенца или варичела.[3] Околу 90% од случаите кај децата се поврзани со употреба на аспирин (салицилат).[1]

Превенцијата обично вклучува избегнување на примена на аспирин кај деца.[3] Откако аспиринот е повлечен за употреба кај деца било забележано намалување за 90% од случаите.[1] Раната дијагноза го подобрува исходот.[3] Терапијата е супортивна.[3] Манитол може да се даде кај церебрален едем.[1]

Првиот детален опис на Рејовиот синдром го направил Даглас Реј, австралиски патолог, во 1963 година.[4] Најчесто, засегнатите се деца.[1] На годишно ниво, помалку од едно од милион деца е засегнато.[1]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Pugliese, A; Beltramo, T; Torre, D (October 2008). „Reye's and Reye's-like syndromes“. Cell Biochemistry and Function. 26 (7): 741–6. doi:10.1002/cbf.1465. PMID 18711704. S2CID 22361194.
  2. Schrör, K (2007). „Aspirin and Reye syndrome: a review of the evidence“. Paediatric Drugs. 9 (3): 195–204. doi:10.2165/00148581-200709030-00008. PMID 17523700. S2CID 58727745.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 „NINDS Reye's Syndrome Information Page“. NINDS. септември 25, 2009. Архивирано од изворникот на август 1, 2016. Посетено на август 8, 2016.
  4. McMillan, Julia A.; Feigin, Ralph D.; DeAngelis, Catherine; Jones, M. Douglas (2006). Oski's Pediatrics: Principles & Practice (англиски). Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins. стр. 2306. ISBN 9780781738941.

Надворешни врски уреди

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори