Отвори го главното мени

Listeria е род на стапчести, Грам-позитивни, факултативно анаеробни бактерии кои не формираат ендоспори.[1] Родот е наречен според британскиот хирург Џозеф Листер. До 1992 година беа познати десет припадници на овој род,[2] а до 2014 година беа откриени уште пет нови видови.[3] Главниот човечки патоген е видот L. monocytogenes. Оваа бактерија е причинител на релативно ретката бактериска болест наречена листериоза, која се добива со конзумирање на храна контаминирана со бактеријата.[4]

НаводиУреди

  1. Singleton P (1999). Bacteria in Biology, Biotechnology and Medicine. Wiley. стр. 444–454. ISBN 0-471-98880-4. 
  2. Boerlin et al. (1992 г). "Listeria ivanovii" subsp. "londoniensis" subsp. nov.. „INTERNATIONAL JOURNAL OF SYSTEMATIC BACTERIOLOGY“ том  42: 69-73. 
  3. „Five new Listeria species found; may improve tests | Cornell Chronicle“. news.cornell.edu. конс. 2018-02-07. 
  4. Ramaswamy, Vidhya; Cresence, Vincent Mary; Rejitha, Jayan S.; Lekshmi, Mohandas Usha; Dharsana, K. S.; Prasad, Suryaprasad Priya; Vijila, Helan Mary (февруари 2007 г). Listeria--review of epidemiology and pathogenesis. „Journal of Microbiology, Immunology, and Infection = Wei Mian Yu Gan Ran Za Zhi“ том  40 (1): 4–13. ISSN 1684-1182. PMID 17332901. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17332901.