Трицикличен антидепресив

Трицикличните антидепресиви (ТЦА) се хемиски соединенија кои во прв ред се користат како антидепресиви. ТЦА првпат биле откриени во раните 1950-ти и пласирани на пазарот подоцна во истата деценија.[1] Наречени се според нивната хемиска структура, која содржи три прстени на атоми. Тетрациклични антидепресиви (ТеЦА), се сродна група на антидепресивни соединенија, кои содржат четири прстени на атоми.

Трицикличен антидепресив
Класа на лек
Imipramine.svg
Хемиската структура на прототипскиот и првиот трицикличен антидепресив на пазарот, имипрамин. Можат да се забележат трите прстени.
Надворешни врски
MeSHD000929

Список на ТЦАУреди

ТЦА кои предимно го инхибираат репреземањето на серотонин (10 пати повеќе од она на норепинефрин):

ТЦА кои предимно го инхибираат репреземањето на норепинефрин (10 пати повеќе од она на серотонин):

НаводиУреди