Памет, паметење, памтење или помнење — дел од мозокот што ги забележува и чува информациите и ги употребува кога е потребно. Паметта е од животно значење за искуството, зашто таа претставува чување на информациите со текот на времето, со цел да се влијае врз некое идно дејство.[1]

Паметта како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Паметта како мотив во книжевноста

уреди
 • „Мило ми е што се запознавме“ — расказ на македонскиот писател Милко Бојковски.[2]
 • „Конструкција на сеќавањето на тебе“ — песна во проза на полскиот поет Збигњев Бјењковски.[3]
 • „Прасеќавање“ — песна на рускиот поет Николај Гумиљов.[4]
 • „Сеќавањето на светот“ (италијански: La memoria del mondo) — расказ на италијанскиот писател Итало Калвино.[5][6]
 • „Изгубено сеќавање“ (српски: Изгубљено сећање) — кус расказ на македонскиот писател Митко Маџунков од 1984 година.[7]
 • „Сеќавање“ — песна на полскиот поет Јулијан Тувим.[8]
 • „Конечно, сеќавање“ — песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[9]
 • „Од сеќавањето“ — песна на Вислава Шимборска.[10]
 • „Тешко е да се живее сеќавајќи се“ — песна на Вислава Шимборска.[11]

Паметта како мотив во популарната музика

уреди
 • „Тажно сеќавање“ (англиски: Sad Memory) — песна на американската рок-група Бафало Спрингфилд (Buffalo Springfield) од 1967 година.[12]
 • „Зарони по твоето сеќавање“ (англиски: Dive For Your Memory) — песна на австралиската поп-група The Go-Betweens од 1988 година.[13]
 • „Сеќавања“ (англиски: Memories) — песна на британската рок-група ПИЛ (Public Image Ltd.) од 1979 година.[14]
 • „Сеќавањата се направени од ова“ (англиски: Memories Are Made Of This) — песна на австралиската рок-група Сеинтс (The Saints) од 1978 година.[15]
 • „Сеќавањата не можат да чекаат“ (англиски: Memories Can't Wait) — песна на американската рок-група Токинг Хедс (Talking Heads).[16]

Паметта како мотив во сликарството

уреди
 • „Истрајноста на сеќавањето“ (француски: Persistence de la mémoire) — слика на шпанскиот сликар Салвадор Дали од 1931 година.[17]

Наводи

уреди
 1. Lauralee Sherwood (1 January 2015). Human Physiology: From Cells to Systems. Cengage Learning. стр. 157–162. ISBN 978-1-305-44551-2.
 2. Милко Бојковски, Фотографии од пеколот. Скопје: Бегемот, 2017, стр. 70-76.
 3. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 142-167.
 4. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 24.
 5. Italo Kalvino, Pre nego što kažeš „halo“. Beograd: Rad, 2001, стр. 71-77.
 6. Italo Kalvino, Nove kosmikomike. Beograd: Rad, 1999, стр. 65-71.
 7. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 190.
 8. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 33.
 9. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 89-90.
 10. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 318.
 11. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 379-380.
 12. DISCOGS, Buffalo Springfield ‎– Buffalo Springfield Again (пристапено на 21.12.2018)
 13. Discogs, The Go-Betweens – 16 Lovers Lane (пристапено на 15.3.2021)
 14. PiL* – Metal Box (пристапено на 11.2.2024)
 15. The Saints (2) – Eternally Yours (пристапено на 20.1.2024)
 16. YouTube, Memories Can't Wait (пристапено на 3.12.2018)
 17. Robert J. Barro and Xavier Sala-i-Martin, Economic growth. McGraw-Hill, 1995, стр. iv.

Поврзано

уреди