Отвори го главното мени

Делириум е синдром кој се состои од конфузност,агитираност,страв,хостилност и прецептивни растројства(халуцинации).Се сретнува ка органскиот психосиндром,особено кај делирантните состојби,како што е делириум тременс (алкохолна психоза).

Делириум
Класификација и надворешни извори
СпецијалностНеврологија
МКБ-10F05
МКБ-9780.09
DiseasesDB29284
MedlinePlus000740
eMedicinemed/3006
MeSHD003693