Жупании во Хрватска

Жупанија (хрватски: županija) — најкрупна административна единица во Република Хрватска. Земјата се дели на 21 жупанија.

Историја уреди

Во Хрватска постоеле жупании уште од средниот век. Нивната големина, имиња и места се имаат променето низ времето.

Денежните жупании биле утврдини согласно Уставот на Република Хрватска од 1990, и оттогаш се имаат променето многу малку.

Пртед тоа, во СФРЈ, Република Хрватска се делела на општини (općine), помали од денешните жупании. Денес општините постојат исто така, но се помали единици од жупаниите, а и помали од старите општини.

Организација уреди

Секоја жупанија има свое собрание (županijska skupština) кое се состои од пратеници избрани од народот по партија, и служат по четири години.

Собранијата ги избираат извршните власти на жупаниите, донесуваат за годишен буџет, општинските имоти и др.

Жупанијата има водач наречен жупан (župan), кој има еден или двајца заменици наречени дожупани (dožupani). Жупанот претседава со извршната власт на жупанијата (županijsko poglavarstvo), и е претставник на таа жупанија во нејзините надворешни работи.

Список на жупании уреди

Ова е список на жупаниите, групирани по поголеми историски или географски региони:

 
Карта на хрватските жупании.
Бр. Жупанија хрватски
Централна Хрватска
1. Загрепска Zagrebačka županija
2. Крапинско-загорска Krapinsko-zagorska županija
3. Сисачко-мославинска Sisačko-moslavačka županija
4. Карловачка Karlovačka županija
5. Вараждинска Varaždinska županija
6. Копривничко-крижевска Koprivničko-križevačka županija
7. Бјеловарско-билогорска Bjelovarsko-bilogorska županija
20. Меѓимурска Međimurska županija
21. Град Загреб Grad Zagreb
Истра, Северно приморје и Планинска Хрватска
8. Приморско-горска Primorsko-goranska županija
9. Личко-сењска Ličko-senjska županija
18. Истарска Istarska županija
Славонија
10. Вировитичко-подравска Virovitičko-podravska županija
11. Пожешко-славонска Požeško-slavonska županija
12. Бродско-посавска Brodsko-posavska županija
14. Осиечко-барањска Osječko-baranjska županija
16. Вуковарско-сремска Vukovarsko-srijemska županija
Далмација
13. Задарска Zadarska županija
15. Шибеничко-книнска Šibensko-kninska županija
17. Сплитско-далматинска Splitsko-dalmatinska županija
19. Дубровничко-неретванска Dubrovačko-neretvanska županija

Градови уреди

Самиот Загреб е град, и заради неговата важност се има одвоено од неговата жупанија и има слична јурисдикција. Секој град со население над 30,000 жители може да го стори ова, но само Загреб ја има искористено таа прилика.

Наводи уреди

  • Hrvatske županije kroz stoljeća, уред. Ivo Goldstein, Zagreb, 1996

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди