Отвори го главното мени

Егејско Море

море во состав на Средоземното Море
(Пренасочено од Егејското море)

Егејското море или Бело Море — дел од Средоземното Море меѓу Егејска Македонија, Грција и Турција. Преку Босфор, Мраморното Море и Дарданелите е поврзано со Црното Море. Се претпоставува дека е колевка на две големи древни култури.

Location Aegean Sea.png
Aegeansea.jpg

Подоцна со морето владеле и Персијците, Римјаните, Византиците, Џеновјаните, Венецијанците и Османлиите. Денес, Егејското море го делат Грција (поголем дел) и Турција (помалиот дел).

Етимологијата на Егејското море најчесто се поврзува со името на митскот крал на Атина - Ајгеј.

Егејското Море како тема во уметностаУреди

  • „Шетајќи по брегот на Егејското Море“ - песна на македонскиот поет Анте Поповски.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 40.