Дедеагач (грчки: Αλεξανδρούπολη, Александруполи; турски: Dedeağaç) — град во округот Марица (Еврос), Западна Тракија во североисточниот дел на Грција[1].Претставува административен центар на истоимената општина Дедеагач, дел од административната област Источна Македонија и Тракија. Градот е центар и на Дедеагачката, Трајануполската и Самотракиска епархија на Грчката православна црква.

Светилникот во Дедеагач
Дедеагач на картата на општината Дедеагач во областа Источна Македонија и Тракија

Градот е сместен на северниот брег на Егејското Море на неколку километри западно од устието на реката Марица (Еврос) во подножјето на ниската планина Овчарица (Цопан). Брои 55 000 жители.

Население

уреди

Населението главно се состои од Грци. Повеќето од нив потекнуваат од бегалци од Азија. Во последните три пописа, бројот на населението се движело како што следи:

  • 1981. г. - градот 35.999 на. - Општина -
  • 1991. г. - градот 37.904 на. - Општина 41.860 на.
  • 2001. г. - градот 48.885 на. - Општина 52.720 на.

Личности

уреди
Родени

Наводи

уредиПредлошка:Дедеагач