Европско првенство во кошарка 1993

(Пренасочено од Евробаскет 1993)

Европското првенство во кошарка 1993 или Евробаскет 1993 е 28. европско кошаркарско првенство организирано од ФИБА Европа. Првенството се одржало во Германија од 22 јуни до 4 јули. На првенството се првпат учествувале селекциите на Хрватска, Босна и Херцеговина, Русија, Словенија, а повторно како самостојни се појавиле Естонија и Латвија. Шампион на турнирот била селекцијата на Германија.

Прва фаза уреди

Квалификувани за осминафинале
Термините се по средноевропско време.

Група A уреди

тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
1.   Шпанија 6 3 0 254 213 +41
2.   Русија 4 1 2 266 263 + 3
3.   Босна и Херцеговина 4 1 2 255 264 - 9
4.   Шведска 4 1 2 218 253 - 35
22 јуни
14:00
Русија   99 – 77   Босна и Херцеговина   
22 јуни
16:00
Шпанија   72 – 49   Шведска   
23 јуни
14:00
Шведска   100 – 92   Русија   
23 јуни
16:00
Шпанија   96 – 89   Босна и Херцеговина   
24 јуни
14:00
Шведска   69 – 89   Босна и Херцеговина   
24 јуни
16:00
Шпанија   86 – 75   Русија   

Група B уреди

тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
1.   Хрватска 6 3 0 317 241 +76
2.   Франција 5 2 1 255 229 +26
3.   Турција 4 1 2 196 252 - 56
4.   Бугарија 3 0 3 227 273 - 46
22 јуни
13:30
Бугарија   83 – 104   Хрватска   
22 јуни
15:30
Франција   69 – 55   Турција   
23 јуни
13:30
Франција   95 – 100   Хрватска   
23 јуни
15:30
Турција   78 – 70   Бугарија   
24 јуни
13:30
Франција   91 – 74   Бугарија   
24 јуни
15:30
Хрватска   113 – 63   Турција   

Група C уреди

тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
1.   Грција 5 2 1 243 214 +29
2.   Латвија 5 2 1 243 244 - 1
3.   Италија 4 1 2 244 251 - 7
4.   Израел 4 1 2 246 267 - 21
22 јуни
19:00
Грција   81 – 62   Латвија   
22 јуни
21:00
Италија   92 – 83   Израел   
23 јуни
19:00
Израел   79 – 74   Грција   
23 јуни
21:00
Италија   79 – 80   Латвија   
24 јуни
19:00
Латвија   101 – 84   Израел   
24 јуни
21:00
Италија   73 – 88   Грција   

Група D уреди

тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
1.   Естонија 5 2 1 255 261 - 6
2.   Германија 5 2 1 275 234 +41
3.   Белгија 4 1 2 224 233 - 9
4.   Словенија 4 1 2 198 224 - 26
22 јуни
19:00
Германија   103 – 113   Естонија   
22 јуни
21:00
Словенија   61 – 82   Белгија   
23 јуни
19:00
Белгија   64 – 93   Германија   
23 јуни
21:00
Словенија   80 – 63   Естонија   
24 јуни
19:00
Словенија   57 – 79   Германија   
24 јуни
21:00
Естонија   79 – 78   Белгија   

Втора фаза уреди

Квалификувани за четвртфинале

Група E уреди

  Италија   Шпанија 60-78
  Латвија   Русија 72-91
  Грција   Босна и Херцеговина 102-84
  Шпанија   Латвија 95-87
  Босна и Херцеговина   Италија 72-74
  Грција   Русија 67-84
  Латвија   Босна и Херцеговина 97-102
  Русија   Италија 95-69
  Шпанија   Грција 75-76
тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
1.   Шпанија 9 4 1 430 387 +43
2.   Русија 9 4 1 444 371 +73
3.   Грција 9 4 1 414 378 +36
4.   Босна и Херцеговина 6 1 4 424 468 - 44
5.   Италија 6 1 4 355 413 - 58
6.   Латвија 6 1 4 398 448 - 50

Група F уреди

  Франција   Германија 64-56
  Естонија   Турција 77-74
  Хрватска   Белгија 106-74
  Естонија   Франција 61-73
  Хрватска   Германија 70-63
  Турција   Белгија 69-59
  Хрватска   Естонија 98-80
  Франција   Белгија 83-65
  Германија   Турција 77-64
тим бодови поб. пор. ДП ПП КР
1.   Хрватска 10 5 0 487 375 +112
2.   Франција 9 4 1 384 337 +47
3.   Естонија 8 3 2 410 426 -16
4.   Германија 7 2 3 392 375 +17
5.   Турција 6 1 4 325 395 -70
6.   Белгија 5 0 5 340 430 -90

Финална фаза уреди

Четвртфинале Полуфинале Финале
                   
       
   Шпанија  77
   Германија  79  
   Германија  76
     Грција  73  
   Франција  59
   Грција  61  
   Германија  71
     Русија  70
   Русија  82
   Естонија  61  
   Русија  84 Трето место
     Хрватска  76  
   Хрватска  98    Грција  59
   Босна и Херцеговина  78      Хрватска  99


5-8 место уреди

  Естонија   Босна и Херцеговина 99-91
  Франција   Шпанија 83-95
место тим 1 тим 2 рез.
7 место   Босна и Херцеговина   Франција 75-83
5 место   Естонија   Шпанија 80-119

Конечен распоред уреди

 1.   Германија
 2.   Русија
 3.   Хрватска
 4.   Грција
 5.   Шпанија
 6.   Естонија
 7.   Франција
 8.   Босна и Херцеговина
 9.   Латвија
 10.   Италија
 11.   Турција
 12.   Белгија
 13.   Израел
 14.   Словенија
 15.   Шведска
 16.   Бугарија

Наводи уреди