Европско првенство во кошарка 1983

(Пренасочено од Евробаскет 1983)

Европското првенство во кошарка 1983 или Евробаскет 1983 е 23. европско првенство во организација на ФИБА Европа. Првенството се одржало во Италија од 25 мај до 4 јуни. На турнирот учествувале 12 земји и како победник била селекцијата на Италија.

Прва фазаУреди

Група AУреди

  Шведска   Грција 66-69
  Италија   Шпанија 75-74
  Франција   Југославија 76-80
  Шведска   Италија 74-89
  Франција   Грција 79-77
  Југославија   Шпанија 90-91
  Грција   Италија 83-108
  Југославија   Шведска 103-84
  Франција   Шпанија 73-75
  Југославија   Грција 77-76
  Франција   Италија 80-105
  Шпанија   Шведска 81-76
  Франција   Шведска 91-71
  Италија   Југославија 91-76
  Шпанија   Грција 100-79
поз. тим натпревари победи порази резултати бодови кош раз.
1.   Италија 5 5 0 468:387 10 +81
2.   Шпанија 5 4 1 421:393 8 +28
3.   Југославија 5 3 2 426:418 6 +8
4.   Франција 5 2 3 399:408 4 -9
5.   Грција 5 1 4 384:430 2 -46
6.   Шведска 5 0 5 371:433 0 -62

Група BУреди

  Израел   Холандија 72-78
  Чехословачка   Западна Германија 74-86
  СССР   Полска 88-76
  Западна Германија   Холандија 67-79
  Чехословачка   Полска 66-66 aet. 72-75
  СССР   Израел 92-87
  Полска   Израел 62-64
  СССР   Западна Германија 90-69
  Чехословачка   Холандија 90-63
  Западна Германија   Полска 85-82
  СССР   Холандија 112-63
  Чехословачка   Израел 81-81 aet. 89-93
  Холандија   Полска 73-62
  Чехословачка   СССР 80-100
  Западна Германија   Израел 77-70
поз. тим натпревари победи порази резултати бодови кош раз.
1.   СССР 5 5 0 482:375 10 +107
2.   Холандија 5 3 2 356:403 6 -47
3.   Западна Германија 5 3 2 384:395 6 -11
4.   Израел 5 2 3 386:398 4 -12
5.   Полска 5 1 4 357:382 2 -25
6.   Чехословачка 5 1 4 405:417 2 -12

Разигрување за 9 - 12 местоУреди

тим 1 тим 2 рез.
  Грција   Чехословачка 85-88
  Полска   Шведска 82-70

Разигрување за 5 - 8 местоУреди

тим 1 тим 2 рез.
  Израел   Југославија 99-88
  Франција   Западна Германија 90-82

Разигрување за 1 - 4 местоУреди

тим 1 тим 2 рез.
  Италија   Холандија 88-69
  СССР   Шпанија 94-95

Финална фазаУреди

место тим 1 тим 2 рез.
11 место   Грција   Шведска 91-91 aet. 102-97
9 место   Полска   Чехословачка 77-73
7 место   Југославија   Западна Германија 104-88
5 место   Франција   Израел 92-88
3 место   СССР   Холандија 105-70
Финале   Шпанија   Италија 96-105

Конечен пласманУреди

 1.   Италија
 2.   Шпанија
 3.   СССР
 4.   Холандија
 5.   Франција
 6.   Израел
 7.   Југославија
 8.   Западна Германија
 9.   Полска
 10.   Чехословачка
 11.   Грција
 12.   Шведска

НаводиУреди