Нова алтернативамакедонска политичка партија. Претседател на партијата е Данела Арсовска.

Нова алтернатива
ВодачДанела Арсовска
ОсновачЃорѓи Оровчанец
Основананоември 2007
ШтабСкопје, Македонија
Идеологијацентризам
Мрежно место
https://novaalternativa.mk/
Политика на Македонија
Политички партии
Избори

Учество на избори уреди

Партијата била создадена од страна на Ѓорѓи Оровчанец во 2007 година, во периодот кога тој бил член на ВМРО-НП и пратеник во Собранието.[1] На парламентарните избори во 2008 година, партијата учествувала во коалицијата предводена од СДСМ каде што добила едно пратеничко место.[2] Партијата останала во коалицијата предводена од СДСМ и на наредните избори, но не добила пратеничко место. Партијата не учествувала на парламентарните избори во 2014 година, но повторно се приклучила на коалицијата предводена од СДСМ на парламентарните избори во 2016 година. На парламентарните избори во 2020 година, партијата учествувала во коалиција предводена од СДСМ.

Наводи уреди

  1. Пратенички состав 2006-2008, официјален портал на Собранието на РМ
  2. Пратенички состав 2008-2011, официјален портал на Собранието на РМ