Список на градови во Казахстан

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Градови во Казахстан)

Ова е список на градови во Казахстан со преку 50.000 жители. Имињата на повеќе градови се повеќепати менувани во текот на последниот век, и затоа се дадени секаде кајшто е применливо. Нивните изворни имиња се претставени во кирилична и латинична варијанта.

Покраини и поважни населени места во Казахстан.

Во март 2017 г. 53 % од населението во државата било градско. Со осовременувањето и развојот на земјата истото се очекува да нарасне на 70 % до 2030 г.[1] Во списокот се наведени неколку пописи, за да се одбележи промената во бројот на жители.

Список на градови

уреди
Обележје Име Изворно Претходно име Станал град 1979 1989 1999 2008 Област
 
Актау Ақтау
Aqtaw
Шевченко 1963 0 159.245 143.396 180.373 Мангистауска
 
Актобе Ақтөбе
Aqtöbe
Актубинск 1880 190.569 253.532 253.088 285.507 Актобинска
 
Алмати Алматы
Almatı
Верниј, Алма Ата 1867 909.644 1.127.884 1.129.356 1.328.362 престолнина 1929 - 1997
 
Аркалик Арқалық
Arqalıq
1965 47.963 62.367 45.700 56.614 Костанајска
 
Нур-Султан Нұр-Сұлтан Алмола, Акмолинск, Целиноград 1831 233.638 277.365 312.965 389.189 престолнина
 
Атирау Атырау
Atıraw
Гурјев 1885 130.916 149.261 142.497 158.308 Атирауска
 
Бајконур Байқоңыр
Bayqoñır
Ленинск 1969 74.700 60.200 59.452
 
Балхаш Балқаш
Balqaş
1937 78.145 86.742 81.100 86.897 Карагандинска
 
Екибастуз Екібастұз
Ekibastuz
1957 65.871 135.006 137.200 158.165 Павлодарска
 
Жанаозен Жаңаөзен
Jañaözen
Нови Узењ 1968 34.000 48.300 51.100 60.796 Мангистауска
 
Жезказган Жезқазған
Jezqazğan
Џезказган 1954 89.200 107.053 103.400 112.154 Карагандинска
 
Караганда Қарағанды
Qarağandı
1934 571.877 507.318 436.864 451.800 Карагандинска
 
Кентау Кентау
Kentaw
1955 62.991 63.784 58.100 60.799 Јужноказахстанска
 
Кизилорда Қызылорда
Qızılorda
1867 156.128 150.425 157.364 182.929 Кизилординска
 
Кокшетау Көкшетау
Kökşetaw
Кокчетав 1862 103.162 135.424 123.389 132.753 Акмолинска
 
Костанај Қостанай
Qostanay
Кустанај 1893 164.500 223.558 221.429 249.395 Костанајска
 
Орал Орал
Oral
Уралск 1613 167.352 199.522 212.900 255.489 [[Западноказахстанска област|
 
Оскемен Өскемен
Öskemen
Уст-Каменогорск 1868 274.287 322.221 310.950 344.421 Источноказахстанска
 
Павлодар Павлодар
Pavlodar
1861 272.895 329.681 320.400 354.809 Павлодарска
 
Петропавл Петропавл
Petropavl
Петропавловск 1807 206.559 239.606 216.300 208.547 Северноказахстанска
 
Ридер Риддер
Ridder
1934 68.135 68.730 56.269 54.252 Источноказахстанска
 
Саран Сараң
Sarañ
1954 54.878 63.900 48.500 49.082 Карагандинска
 
Сатпаев Сәтбаев
Sätbayev
1973 48.700 59.343 62.900 73.874 Карагандинска
 
Семеј Семей
Semey
Алаш-кала, Семиплатинск 1782 282.574 317.112 292.500 312.136 Источноказахстанска
 
Степногорск Степногорск
Stepnogorsk
1964 46.700 63.300 50.900 47.705 Акмолинска
 
Талдикорган Талдықорған
Taldıqorğan
1944 87.948 118.623 107.100 114.728 Алматинска
 
Тараз Тараз
Taraz
Талас, Џамбул, Аулие Ата стар век 263.793 303.961 330.125 398.233 Жамбилска
 
Темиртау Теміртау
Temirtaw
1945 213.026 213.551 181.800 179.520 Карагандинска
 
Туркистан Түркістан
Türkistan
стар век 66.741 77.692 87.600 109.673 Јужноказахстанска

Западноказахстанска]]

 
Шахтинск Шахтинск
Şaxtinsk
1961 50.382 65.600 54.800 54.748 Карагандинска
 
Шимкент Шымкент
Şımkent
Чимкент среден век 321.535 380.091 390.200 454.583 Јужноказахстанска
 
Шчучинск Щучинск
Şçuçinsk
1939 55.500 47.900 50.128 Акмолинска

Галерија

уреди

Наводи

уреди
  1. „Urban population in Kazakhstan to grow to 70 percent by 2030“. www.timesca.com.