Вкусот е едно од петте сетила. Со тоа можеме да утврдиме дали некоја храна е слатка, солена, жешка, кисела или горчлива со јазик. Горната површина на јазикот е покриена со мали протубации наречени papillae. Папилите ја држат храната за да ротира во устата за време на џвакањето. Помеѓу папилите има околу 8.000 брадавички за осетот за вкус. Секој од нив има околу 30 микроскопски ќелии за вкус на кои се наоѓаат многу влакнанца. Кога материјата од одреден вкус од храната ќе ги допре , клетките произведуваат нервни сигнали кои одат во мозокот. Претходно се сметаше дека различни делови од јазикот се одговорни за чувството на различни вкусови, но денес се знае дека тоа не е така. На целиот јазик се наоѓаат брадавички во кои сензорни клетки се специјализирани за одреден тип на вкус.

Пет вкусовиУреди

Јазикот може да разликува пет различни вкусови:

  • солено
  • слатко
  • кисело
  • горчливо
  • умовија

Вкусот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

  • „Горко-слатко“ (Bitter-Sweet) - песна на британската рок-група „Рокси Мјузик“ (Roxy Music)“ од 1974 година.[1]

НаводиУреди