Кинин

хемиско соединение

Кинин е алкалоид што се користи како лек против маларијата и се добива од исушена кора на тропското растение cinchona по потекло од Јужна Америка.

Кинин
Quinine-2D-skeletal.png
Quinine-3D-balls.png
Клинички податоци
Бременосна
категорија
Начин на
примена
Орално, интравенозно
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост76 до 88%
Врзување за белковините~70%
Метаболизамцрнодробен (претежно CYP3A4 и CYP2C19-mediated)
Полувреме на елиминација~18 часа
ЕкскрецијаРенално (20%)
Назнака
CAS-број130-95-0
ATC кодM09AA01 P01BC01
PubChemCID: 8549
DrugBankAPRD00563
ChemSpider84989
Хемиски податоци
ФормулаC20H24N2O2
Моларна маса324,417 g/mol
Физички податоци
Точка на топење177 °C (351 °F)

Месното население во подрачјето каде успева стеблото, неговата кора ја нарекувало quina quina, што значи “кора над корите“, од каде и му потекнува името.

Од 2006 година, кининот повеќе не е препорачан од светската здравствена организација како третман против маларија, а смее да се употребува само при недостаток на лекот артемесинин.[1][2][3][4]

Кининот се користи како средство за вкус и мирис во пијалаците тоник и битер лемон. Според традицијата, за да го ублажат горчливиот вкус на тоникот кој се користел како превентивно средство против маларија во британските колонии (во Индија), Британците го мешале со џин, и така е создаден коктелот џин и тоник, кој и денес е популарен во многу делови од светот, посебно во Велика Британија, САД, јужна Канада, Кина и делови од Австралија и Ласа.

НаводиУреди

  1. World Health Organization (2006). [http:apps.who.int/malaria/docs/TreatmentGuidelines2006.pdf „Guidelines for the treatment of malaria“] (PDF). World Health Organization. Посетено на 10 август 2009.
  2. Dorndorp A, Nosten F, Stepniewska K; и др. (2005). „Artesunate verus quinine for treatment of severe falciparum malaria: a randomised trial“. Lancet. 366: 717–25.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  3. Reyburn H, Mtove G, Hendriksen I, von Seidlein L (2009). „Oral quinine for the treatment of uncomplicated malaria“. Brit J Med. 339: b2066. doi:10.1136/bmj.b2066.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  4. Achan J, Tibenderana JK, Kyabayinze D; и др. (2009). „Effectiveness of quinine versus artemether-lumefantrine for treating uncomplicated faciparum malaria in Ugandan children“. Brit Med J. 338: b2763.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)