Словенците се јужнословенски народ кој живее во денешна Република Словенија, долж границата на Италија со Словенија, во Австрија, Хрватска и Унгарија.

Статии поврзани со јужнословенскиот народ
Словенци
Coat of arms of Slovenia.svg

Словенска култура
Книжевност · Музика
Уметност · Кинематографија
Кујна · Народна носија

Историски словенски земји
Словенија · Корушка<br

Словенски наречја и говори
словенски јазик<br

Религија
Словенска Католичка црква

Историја
Потекло · Владетели


Oстанати статии поврзани со Словенците
Србофобија · Србоманија
Југословенски војни
Познати Словенци · Знаме на Словенците


РаспространетостУреди

Повеќето Словенци денес живеат во границите на независна Словенија (2.063.077). Покрај Словенија, автохтони словенечки малцинства има и во североисточните делови на Италија (околу 83.000 - 183.000)[1], Австрија 12 554, Хрватска 10.517 и Унгарија 2.385. Словенците се признати како национални малцинства во сите четири држави кои делат граница со Словенија (Австрија, Унгарија, Хрватска и Италија). Во Словенскиот национален попис од 2002 година 1.631.363 етнички се декларирале како Словенци, додека 1.723.434 луѓе рекле дека зборуваат словенечки јазик.

Вкупниот број на Словенци во Австрија е 24.855, од кои 17.953 се претставници на словенечкото национално малцинство, додека 6.902 се странски државјани[2].

НаводиУреди

  1. „The world directory of minorities and indigenous peoples“.
  2. „Table 9: Population by mother tongue, Slovenia, Census 1991 and 2002“. Census of population, households and housing 2002. Statistical Office of the Republic of Slovenia. Посетено на 2008-06-01.

ПоврзаноУреди