Бурек — фамилија на печени исполнети колачи направени од тенко ронливо тесто, познат како јуфка, измислено во кујните на поранешна Отоманско Царство. Бурекот може да биде исполнет со сирење, често фета, мелено месо или зеленчук. Се подготвува во голем сад и се сече на делови по печењето, или како поединечен колач. На врвот бурекот често се попрскува со сусам.

Бурек
Македонски бурек
Дел од оброкотпита
Место на потеклоТурција, Македонија, Србија, Албанија, Тунис, Грција, Ирак, Израел, Мароко, Палестина, Сирија, Левант
Главни состојкијуфка, или кори, сирење, месо, или зеленчук
Варијантиповеќе

Потекло и име

уреди

Moже да се речи дека бурекот е измислен во она што денес е модерна Турција, во провинцијата Анадолија во тогашна Отоманско Царство во раната ера, за да стане популарен елемент на отоманската кујна, или може да датира од кујната на Стариот Рим.

Бурекот може да имаат свои корени во турската кујна и може да биде еден од своите најзначајни, но и древни елементи на турската кујна, откако беше развиена од страна на Турците на Средна Азија пред нивната миграција кон запад во Анадолија. Конкурентната теорија е дека тоа е исто како и локалното византиско јадење plakountas tetyromenous, потомок на плацентата, печени слоеви на тесто и сирење, јадење од староримско време.

Бурек на турски јазик се однесува на секое јадење направено со јуфка. Името доаѓа од турски корен bur - "да завиткува", (слично на српскиот збор savijača (од savijati / saviti - да завиткува), кој исто така го опишува садот со слоевито тесто)[1].

Дистрибуција и варијанти

уреди

Бурекот е многу популарен во кујните на поранешното Отоманско Царство, особено во Северна Африка и на целиот Балкан. Во јужнословенските кујни, исто така имаат варијанти на бурек. Бурекот е, исто така, дел од еврејските традиции. Тие биле ентузијастички прифатени од страна на Отоманско-еврејските заедници, и се опишани, заедно со boyoѕ и bulemas, дека го формираат на „триото на престижните Отоманско-еврејски колачи“.

Бурекот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Галерија

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „Рецепт за оригинален бурек како од пекара“. vesti.mk. Архивирано од изворникот на 2017-12-06. Посетено на 2017-11-23.
  2. Дејан Мирчески, Кристалните јами на пропаста, Темплум, Скопје, 2012.