Зборот колач во разговорниот македонски јазик се однесува на кондиторски производи кои можат да бидат во вид на:

  • слатко печиво слично на леб, обично исполнето со благ фил;
  • мали слатки, кои се означуваат и како колачиња;
  • обреден леб кој се пече за некои празници, често во кружен облик и украсен со тестени фигури.[1]
Чинија со разновидни колачиња.

Колачот најпрво бил подготвуван како полусладок свадбен десерт од Средна Европа.

Колачот како мотив во книжевноста уреди

Наводи уреди

  1. Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „Оливера Николова, Зоки Поки. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 76-78.