Список на бањски градови во Германија

список на статии на Викимедија

Ова е список на поважни бањски градови во Германија лековити топли извори, признаени од Сојузот на германските лековити бањи.[1]

Албек - типично балтичко приморско одморалиште (остров Узедом)
Бања во Висбаден - најголемиот бањски град во Германија

Овие места обично го имаат зборот „бад“ или „баден“ („бања“) напред или по името, што означува дека се работи за бањско место. Кога стои како наставка, се работи за историски назив, но правото зборот „Бад“ да стои пред местото го дава владата и може да го одземе ако градот престане со таа дејност или не се придржува до стандардите.

Поврзано уреди

Наводи уреди