Антонио Саура

Антонио Саура Атарес (шпански: Antonio Saura Atarés; 22 септември 1930, Хуеска- 22 јули 1998 година, Куенка) - шпански уметник, графички уметник, илустратор на книги, еден од најголемите шпански мајстори на втората половина на XX век.

Катедрала Хуеска

БиографијаУреди

Од детството, навикнат од неговиот татко да ги посетува музеите (каде што Веласкес и Гоја му оставиле најдлабок впечаток), тој станал самоук сликар во 1947 година, закрепнувајќи се од сериозно и долго боледување. Најпрво, во неговите дела се забележувало влијанието на Миро и надреализмот воопшто. Во 1953 - 1955 година Саура живеел во Париз, учествувал во групни изложби на надреалистите.

Во 1957 година - 1960 година тој бил на чело на групата Ел Пасо, која го дала - заедно со каталонската група (Dau al Set) и конкретно Антони Тапиес - почетокот на шпанската неформалнoст.

ТворештвоУреди

Делата на Саура биле претставени на Биеналето во Венеција во 1958 година (заедно со дела од Чилида и Тапис), на втората, третата и шестата документи во Касел (1959, 1964, 1977 ). Илустрирал книги од Грацијан и Кеведо.

ПризнанијаУреди

Награда Гугенхајм (1960 година, САД), Златен медал на уметностите (1982 година, Шпанија), Голема награда на градот Париз (1995 година). Почесен доктор на Универзитетот во Кастиља-Ла Манча.

Делата на Саура биле изложени на индивидуални изложби во најголемите музеи во светот. Изложба на илустрации на Антонио Саура се одржала и во Москва во изложбениот салон на институтот Сервантес во 2003 година.[1]

Надворешни врскиУреди

Наводи (уреди)Уреди