Антарктосаурус

{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Антарктосаурус|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Антарктосаурус (што значи „јужен гуштер“) — род на титаносауруски сауроподски диносаурус кој живеел во периодот на креда на територијата на денешна Јужна Америка. Типскиот вид, Antarctosaurus wichmannianus и вториот вид, Antarctosaurus giganteus, биле опишани од плодниот германски палеонтолог Фридрих фон Хуене во 1929 година. Од тогаш се именувани три дополнителни видови на Антарктосаурус, но подоцнежните студии ги сметаат за сомнителни или веројатно нема да се однесуваат на родот .

Антарктосаурус
Antarctosaurus-wichmannianus-Skull-Diagram-SVG-001.svg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Антарктосаурус
Вид: Антарктосаурус
Биномен назив
Антарктосаурус
Хуене, 1929
видови
 • A. wichmannianus Хуене, 1929
 • "A." giganteus Хуене, 1929
 • "A." jaxarticus Ријабинин, 1938
 • "A." brasiliensis Арид & Вицото, 1971

Типскиот вид, A. wichmannianus, е контроверзен бидејќи постои неизвесност дали сите опишани остатоци припаѓаат на иста единка или дури и род . Вториот вид , A. giganteus, се смета за сомнителен, но фрагментарните остатоци претставуваат еден од најголемите познати диносауруси.

Откритие и видовиУреди

 
Големината на три бутни коски се однесува на Антарктосаурусот од фон Хуене во 1929 година.

Остатоците од овој диносаурус првпат биле споменати во печатена форма во 1916 година,[1] иако не биле целосно опишани и именувани сè до монографијата напишана од палеонтологот Фридрих фон Хуене во 1929 година.[2] Антарктосаурус не се однесува на континентот Антарктикот, бидејќи за прв пат бил откриен во Аргентина, и значењето би било од грчките зборови αντι-, анти- или „спротивно на“, αρκτός, arktos кое значи „северна“ и σαυρος, саурос што значи „гуштер“. Генеричкото име се однесува на влекачката природа на животното и неговата географска местоположба на јужниот континент.

Antarctosaurus wichmannianus е типски вид на родот, именуван во 1929 година по откривачот на неговите остатоци во 1912 година, геологот Рикардо Вихман .[2] Фон Хуене го користел името A. wichmannianus за да опише голем склоп на коски, за кои се смета дека потекнуваат од формацијата Анаклето во провинцијата Рио Негро во Аргентина,[3] и истите датираат најверојатно од периодот кампан.[4] Две дополнителни коски на екстремитетите, пронајдени во провинцијата Чубут во 1924 година, биле наведени на A. wichmannianus од фон Хуене во 1929 година. Сепак, подоцнежните студии се сомневаат во нивното упатување на видовите.[5]

Фон Хуене, исто така, именувал фрагментарн втор вид на Антарктосаурус во истата монографија од 1929 година, која тој привремено ја нарекол Antarctosaurus giganteus поради неговата огромна големина.[3] Овие фосили биле пронајдени во провинцијата Неукен во Аргентина, во формацијата Плотиер,[6] која датира од етапите на Конијак - Сантон, во доцниот период на Креда.[4]

За овој вид се познати многу малку остатоци и некои го сметаат за нибиум номен.[7] Други истражувачи сметаат дека A. giganteus е веројатно валиден вид, но веројатно припаѓа на нов род.[8] Во 1969 година, Леј Ван Вален ги сметал A. wichmannianus и A. giganteus за фази на раст на ист вид и го фаворизирал името A. giganteus. [9] Оваа идеја е проблематична затоа што A. wichmannianus бил именуван порано во истиот труд и се знае од повеќе материјали, затоа треба да добие приоритет пред A. giganteus . Двата вида исто така не се од иста геолошка формација што сугерира дека тие не припаѓале на истиот временски период.[10]

Во 1933 година, Фон Хуен и Чарлс Метли опишале друг вид, Antarctosaurus septentrionalis, што значи „северен“. Остатоците се пронајдени во формацијата Ламета во државата Мадја Прадеш во Индија .[11][12] Овој вид зачувува важни анатомски информации, но е доделен на неговиот род во 1994 година; Јаиносаурус .[13]

Antarctosaurus jaxarticus од Казахстан е познат од единечен фемур .[14][15] Името го добил од советскиот палеонтолог Анатолиј Риабинин во 1938 година, и бил првиот вид сауропод од Казахстан. Пријавено е од одреден локалитет во пустината Кизилкум, но точната местоположба не е позната. Можеби потекнува од формацијата Сиукјук (првично опишана како Дабразинска Свита ), која потекнува од сантониската етапа во доцната креда. Други истражувачи го сметале или како титаносаурид incertae sedis како ноум дубиум или како номен нудум .[7][16][17][18]

Во 1970 година, две фрагментарни коски на екстремитетите и делумен пршлен биле пронајдени во формацијата Адамантина (првично опишана како формација Бауру ; исто така е пријавена како формација Сао Хозе до Рио Прето [19] ) на северниот басен на Парана во Бразил . Остатоците биле опишани од нивните откривачи Фахад Мојсе Арид и Луиз Дино Визото во 1971 година како А. brasiliensis.[20] Други истражувачи го сметале овој вид или, нобиум дубиум,[7][8][21] или неодреден титаносаурус.[22]

ОписУреди

Антарктосаурусот е проблематичен род, бидејќи ниту еден од опишаните видови не е познат од целосните остатоци, а типскиот вид се состои од елементи што се со сомнителна поврзаност, што предизвикало збунета таксономија .[7] Од четирите дополнителни видови кои му биле доделени на Антарктосаурусот со текот на годините, три се сметале за сомнителни [3][17][21] и на „Antarctosaurus" septentrionalis“ му бил даден сопствениот род Јаиносаурус . [13]

Остатоците што се опишани припаѓаат на сауроподи, најверојатно титаносаури,[3] група крупни, четириножни тревојади, кои обично имаат долг врат и опашка, со мала глава.[23]

Antarctosaurus wichmannianusУреди

На склопот на фосилни остатоци, кои станале познати како A. wichmannianus, им бил даден примерокот со број MACN 6904.[2] Познатиот материјал вклучува неколку фрагменти на черепот, вклучувајќи браници и нецелосна мандибула (долна вилица), цервикален (вратен) пршлен, пршлен на опашката, фрагменти од ребро и бројни коски на екстремитетите, вклучувајќи фемур со димензии 1,39 метри. Ниту еден од поединечните фосили не бил назначен за примерок на холотип, така што MACN 6904 се смета за склоп на синтипи .[17] Вкупната должина на A. wichmannianus е проценета на околу 17 метри.[24]

 
Хипотетичка слика на големината на A.wichmannianus. Не е сигурно дека сите опишани остатоци се поврзани со една единка.

Фон Хуене упатил дополнителна бутна коска и тибија на A. wichmannianus; фемурот, FMNH P13019, е над 1,85 метри висок. Во една студија, димензиите на овој фемур биле искористени во анализа на регресија за проценка на масата на A. wichmannianus на околу 34 метрички тони .[25] Упатувањето на дополнителната бутна коска и тибија е доведено во прашање од подоцнежните истражувачи. Во 2003 година Хаиме Едуардо Пауел ги упатил привремено на Аргиросаурус и во 2012 година Филип Манион и Алехандро Отеро го сметале за неопределен титаносаурус.[5] Нецелосната мандибула која му се припишува на A. wichmannianus е квадратна напред, а секоја стоматолошка коска има форма „L“ .[26] Забите биле ограничени на предниот дел на долната вилица и биле мали и тенки.[3] На четворните вилици сугерираат специјализирани навики на хранење, како што се хранење во близина на површинска рамнина, како ниска вегетација на земја или пловечки растенија во вода.[8]

 
Коските на вилицата во форма „на квадрат“ или латинската буква „L“ на A.wichmannianus, прикажани во дорзален (горен) поглед.

Овие коски, во најголем дел, не биле поврзани едни со други, но биле расфрлани низ целата формација. Следствено, многу научници веруваат дека можеби сите не припаѓаат на ист вид животно. Особено, многу квадратната долна вилица често се сугерира дека припаѓа на ребахисауридски сауропод сличен на Нигерсаурус .[27][28][29] Сепак, вилицата на Бонитасаура , опишана во 2004 година , е слична по целокупната форма и е јасно поврзана со остатоци од скелетот на титаносаурус, што укажува на тоа дека долната вилица може да му припаѓа на А. wichmannianus .[30] Во 2013 и 2019 година соодветно, беа опишани Бразилотитан и Балсаурус, кои исто така поседувале челусти од вилиците.[26] Било забележано дека Бразилотитанот, Бонитасаурата, Антарктосаурусот и други титаносауруси покажуваат три заби на алвеола, додека ребахисауридот Нигерсаурус покажува до седум заби.[31] Бразилотитанот и Балсаурусот биле опишани како титаносауруси, тесно поврзани со А. wichmannianus.

Задниот дел на черепот и остатокот од скелетот од истражувачите обично се сметаат за титанозаури, иако не мора да припаѓаат на ист тип на титаносаурус.[7][27][32] Во 2005 година, ffефри Вилсон сметал дека „мозочната кутија“ е референтен за Немегтосауридите, но забележал дека другите остатоци на черепот бараат понатамошно истражување.[17] Една студија, објавена во 2012 година од страна Аријана Паулина, при КТ скенирање на А. wichmannianus на черепот, открило целосен ендоаст и структири на внатрешното уво. Ендокастот на мозокот и внатрешното уво имаат неколку одлики со другите титаносауриди, како што се кратки мирисни трактати и мирисни луковици кои се хоризонтално проектирани.[33]

Пауел ја споредил ширината на черепот со должината на коските на екстремитетот и на A. wichmannianus и на Салтасаурусот; ова го навело да заклучи дека черепот е пропорционално мал кај A. wichmannianus, ова може да имплицира дека елементите на черепот и екстремитетот може да припаѓаат на различни индвидуи или на различни таксони . Тој сепак истакнал дека споредбата е потенцијално погрешна затоа што целокупната анатомија на Салтасаурусот е пократка и погуста, што може да олесни поголем череп.[8]

Фон Хуене доделил две тарзални (зглоб) коски на А. wichmannianus, кои тој ги опишал како астрагалус и калканиум. Пауел сугерирал дека е можно калканиум опишан од фон Хуене да е всушност астрагалусот на помала единка. Тој исто така забележал дека астрагалусот изгледа премногу мал за да припаѓа на истата единка како и тибијата, со ширина од само половина.[8]

Фон Хуене опишал каудален пршлен кој бил пронајден близу до материјалот на черепот. Овој пршлен бил првиот пршлен на опашка, кој припаѓале на основата на опашката веднаш по сакрумот (пршлени прикачени на колкот). Пршлениот има биконвексен центар, карактеристика споделена со другите титаносаури.[3] Фон Хуене истакнал дека првиот пршлен од опашката може да му припадне на Лаплатасаурус . [27]

Со исклучок на нецелосен пршлен на грлото и сомнителниот прв пршлен на опашката, нема пршлени што го поврзуваат черепот со материјалот на екстремитетот.[27] Недостасува теренска документација за помош при упатување на целиот материјал на една единка.[17][34] Пауел сметал дека е веројатно дека фон Хуене правилно му го доделил материјалот на A. wichmannianus, тврдејќи дека фон Хуене ќе можел да комуницира со откривачите и дека ќе имал пристап до фотографиите на местото за откривање.[8]

Antarctosaurus giganteusУреди

 
Antarctosaurus giganteus femora во музејот Ла Плата

Типскиот примерок на A. giganteus, MLP 26-316, вклучува лева и десна фемура, делумен лев и десен пубис, дисталниот крај на оштетена тибија, бројни фрагменти од ребра и дистални пршленина опашката и шест големи и неидентификувани коски.[2] Двете гигантски бедрени коски се со димензии 2,35 метри во должина, кои се едни од најголемите од сите познати сауроподи.[25] И покрај тоа што тие се големи, тие се исто така донекаде грацитни во конструкцијата.[3]

 
Хипотетичка слика на големината на A. giganteus . Поради ограничените остатоци, точната големина е неизвесна.

Реконструкцијата на A. giganteus, објавена во 1956 година од Карлос Рускони, добила должина од околу 30 метри. Во 1969 година, ван Вален го сметал за сличен по големина на Giraffatitan brancai (тогаш наречен Brachiosaurus brancai ). Врз основа на претходната масовна проценка на G. brancai од Едвин Харис Колберт во 1962 година, ван Вален му дал на A. giganteus проценета маса од околу 80 метрички тони .[9] Во 1994 година, Григори Пол ја проценил тежината и на A. giganteus и на Аргентиносаурусот на помеѓу 80-100 метрички тони и должини од 30-35 метри.[35] Екстраполатирајќи од параметрите на бедрената коска, студија од 2004 година, спроведена од Герардо Мацета и неговите колеги, ја проценува масата на A. giganteus на приближно 69 метрички тони; нешто помал од Аргентиносаурусот, кој во истата студија бил проценет на скоро 73 метрички тони . Ова би го направило A. giganteus меѓу најтешките познати копнени животни.[25] Во 2006 година, Кенет Карпентер го користел краткиот врат на Салтасаурус како водич и проценил помала должина од 23 метри долг.[36] Во 2012 година, Томас Холц дал должина од 33 метри и проценета тежина од 58-65 метрички тони (64-72 кратки тони).[37][38]

Во 2016 година, користејќи равенки кои ја проценуваат телесната маса заснована на обемот на хумерусот и бедрената коска на животните со четири нозе, била проценета тежина од 39,5 метрички тони.[39] Во 2019 година, Грегори С. Пол ја проценил масата на A. giganteus на 45-55 метрички тони, засновано на поновите реконструкции на титаносаурус.[40] Во 2020 година Молина-Перез и Лараменди ја процениле неговата должина на 30,5 метри и неговата тежина е слична на проценката на Пол на 45 метрички тони .[41] Поради некомплетноста на остатоците, какви било проценки за големината подлежат на голема грешка.[9]

"Antarctosaurus" jaxarticus и "Antarctosaurus" brasiliensisУреди

„Antarctosaurus“ jaxarticus и „Antarctosaurus“ brasiliensis се познати по многу фрагментарни остатоци.

„Antarctosaurus“ jaxarticus е познат од единечен фемур, кој за кратко бил пријавен дека наликува на бедрената коска што му се припишува на Џаиносаурус (тогаш наречен „Antarctosaurus“ septentrionalis). [14][16] Палеонтологот Тереза Маријанска истакнала дека, иако бил наречен A. jaxarticus, тој не бил правилно опишан или дијагностициран.[15] Бедрената коска е веројатно припадник на титаносаурусот „ Литосотрија“ .

Типскиот примерок на „Antarctosaurus“brasiliensis е познат само од три фрагментарни коски кои имаат титаносауриска природа; парцијална лева коска GP-RD-2, делумна десна рамена коска GP-RD-3 и нецелосен дорзален пршлен ('рбет) GP-RD-4. Фемурот е 1,15 метри зачуван и се проценува на 1,55 метри ако е целосен. Хумерусот е 65 сантиметри зачуван и е проценет на 95 сантиметри доколку е целосен.

КласификацијаУреди

Титаносаурус

Андесаурус
Ријангосаурус

ДаксијатитанXianshanosaurus
Литостротија

Малависаурус

Епахтосаурус


МујеленсаурусРинконсаурус

Питекунсаурус
Антарктосаурус
ЏаиносаурусВахини
НорманијасаурусЛогнкосаурија

АргентиносаурусФуталогнкосаурусМендозасаурус
НотоколосусПатаготитанПуертасаурусНемегтосаурусТапуијасаурус


ЕолосаурусРапетосаурус

Аламосаурус
Исисаурус
Салтасаурус
Опистоцеликаудија
ДијамантинасаурусСаванасаурусНаводиУреди

 1. Wichmann, R. (1916). „Las capas con Dinosaurios en la Costa sur del Río Negro, frente a General Roca“. Physis. 11: 258–262.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 von Huene, F. 1929. Los saurisquios y ornitisquios del Cretacéo Argentino. Anales del Museo de La Plata (series 3) 3: 1–196. [In Spanish]
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 E., Novas, Fernando (2009). The age of dinosaurs in South America. Bloomington: Indiana University Press. ISBN 9780253352897. OCLC 259716158.
 4. 4,0 4,1 Sánchez, M.L.; Heredia, S.; Calvo, J. (2006). Paleoambientes sedimentarios del Cretácico Superior de la Formación Plottier (Grupo Neuquén), Departamento Confluencia, Neuquén Sedimentary paleoenvironments in the Upper Cretaceous Plottier Formation (Neuquen Group), Confluencia, Neuquén. Asociación Geológica Argentina. OCLC 860681404.
 5. 5,0 5,1 Mannion, Philip D.; Otero, Alejandro (2012). „A Reappraisal of the Late Cretaceous Argentinean Sauropod Dinosaur Argyrosaurus superbus, with a Description of a New Titanosaur Genus“. Journal of Vertebrate Paleontology. 32:3 (3): 614–638. doi:10.1080/02724634.2012.660898.
 6. Reguero, Marcelo; Otero, Alejandro (March 8, 2013). „Dinosaurs (Reptilia, Archosauria) at Museo de La Plata, Argentina: annotated catalogue of the type material and Antarctic specimens“. Palaeontologia Electronica (англиски). 16 (1): 1–24. doi:10.26879/352. ISSN 1094-8074.
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 Upchurch, P., Barrett, P.M, & Dodson, P. 2004. Sauropoda. In: Weishampel, D.B., Dodson, P., & Osmolska, H. (Eds.). The Dinosauria (2nd Edition). Berkeley: University of California Press. Pp. 259-322.
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 Powell, Jaime E. (2003). Revision of South American titanosaurid dinosaurs: palaeobiological, palaeobiogeographical and phylogenetic aspects. Queen Victoria Museum and Art Gallery. OCLC 52391340.
 9. 9,0 9,1 9,2 van Valen, Leigh (August 29, 1969). „What Was the Largest Dinosaur?“. Copeia. 1969 (3): 624–626. doi:10.2307/1441947. ISSN 0045-8511. JSTOR 1441947.
 10. Bonaparte, J. F.; Gasparini, Z. B. (1979). „Los sauropodos de los grupos Neuquén y Chubut, y sus relaciones cronologicas“. Actas del Congreso Geológico Argentino. II: 393–406.
 11. Von Huene, F.; Matley, C.A. (1933). „Cretaceous Saurischia and Ornithischia of the central provinces of India“. Palaeontologia Indica. 21: 1–74.
 12. A., Wilson, Jeffrey (2009). Reassessment of the sauropod dinosaur Jainosaurus (="antarctosaurus") septentrionalis from the Upper Cretaceous of India. Museum of Paleontology, the University of Michigan. ISBN 9788123731094. OCLC 461983790.
 13. 13,0 13,1 Hunt, A.P., Lockley M., Lucas S. & Meyer C., 1995, "The global sauropod fossil record", In: M.G. Lockley, V.F. dos Santos, C.A. Meyer, and A.P. Hunt, (eds.) Aspects of sauropod paleobiology, GAIA 10: 261-279
 14. 14,0 14,1 Riabinin, A. N. (1938). „Some results of the studies of the Upper Cretaceous dinosaurian fauna from the vicinity of the Station Sary-Agach, south Kazakhstan“. Problems of Paleontology. 4: 130–135.
 15. 15,0 15,1 The age of dinosaurs in Russia and Mongolia. Benton, M. J. (Michael J.). Cambridge, UK: Cambridge University Press. 2000. ISBN 978-0521554763. OCLC 41572563.CS1-одржување: others (link)
 16. 16,0 16,1 Averianov, Alexander; Sues, Hans-Dieter (January 1, 2017). „Review of Cretaceous sauropod dinosaurs from Central Asia“. Cretaceous Research. 69: 184–197. doi:10.1016/j.cretres.2016.09.006. ISSN 0195-6671.
 17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 Wilson, Jeffrey A. (August 2005). „Redescription of the Mongolian Sauropod NEMEGTOSAURUS MONGOLIENSIS Nowinski (Dinosauria: Saurischia) and comments on Late Cretaceous Sauropod diversity“. Journal of Systematic Palaeontology. 3 (3): 283–318. doi:10.1017/S1477201905001628.
 18. Weishampel, D. B.; Dodson, P.; Osmólska, H. (1990). The Dinosauria. Berkeley: University of California Press.
 19. Lori, F. V.; Marinho, D. S.; Silva Junior, J. C. G.; Paschoa, L. S. (2017). „A PALEOFAUNA DA FORMAÇÃO SÃO JOSÉ DO RIO PRETO (BACIA BAURU, CRETÁCEO SUPERIOR)“. Conference: XXV Congresso Brasileiro de Paleontologia.
 20. Arid, F.M. & Vizotto, L.D. 1971. Antarctosaurus brasiliensis, um novo saurópode do Crétaceo superior do sul do Brasil. An. Cong. Bras. Geol. 1971: 297-305. [In Portuguese]
 21. 21,0 21,1 Candeiro, C.; da Silva Marinho, T.; Carlos de Oliveira, E. (2004). „Distribuição geográfica dos dinossauros da Bacia Bauru (Cretáceo Superior)“. Revista Sociedade & Natureza. 16 (30): 33–55.
 22. Kellner, A. W. A.; Campos, D. A. (2000). „Brief review of dinosaur studies and perspectives in Brazil“ (PDF). Anais da Academia Brasileira de Ciências. 72 (4): 509–538. doi:10.1590/S0001-37652000000400005. PMID 11151018.
 23. 1974-, Klein, Nicole (2011). Biology of the Sauropod Dinosaurs : Understanding the Life of Giants. Remes, Kristian., Gee, Carole T., Sander, Martin, Dr. Bloomington: Indiana University Press. ISBN 9780253013552. OCLC 858764960.CS1-одржување: бројчени имиња: список на автори (link)
 24. S., Paul, Gregory (October 25, 2016). The Princeton field guide to dinosaurs (изд. 2nd.). Princeton, N.J. ISBN 9781400883141. OCLC 954055249.
 25. 25,0 25,1 25,2 Mazzetta, G.V.; Christiansen, P.; Fariña, R.A. (2004). „Giants and Bizarres: Body Size of Some Southern South American Cretaceous Dinosaurs“. Historical Biology. 16 (2–4): 71–83. doi:10.1080/08912960410001715132.
 26. 26,0 26,1 Calvo, Jorge O.; Riga, Bernardo Gonzalez (January 2019). „Baalsaurus mansillai gen. et sp. nov. a new titanosaurian sauropod (Late Cretaceous) from Neuquén, Patagonia, Argentina“. Anais da Academia Brasileira de Ciências. 91 (Suppl 2): e20180661. doi:10.1590/0001-3765201820180661. ISSN 0001-3765. PMID 30569970.
 27. 27,0 27,1 27,2 27,3 Upchurch, P (1999). „The phylogenetic relationships of the Nemegtosauridae“. Journal of Vertebrate Paleontology. 19: 106–125. doi:10.1080/02724634.1999.10011127.
 28. Sereno, P.C.; Beck, A.L.; Dutheil, D.B.; Larsson, H.C.E; Lyon, G.H.; Moussa, B.; Sadleir, R.W.; Sidor, C.A.; Varricchio, D.J. (1999). „Cretaceous sauropods from the Sahara and the uneven rate of skeletal evolution among dinosaurs“. Science. 286 (5443): 1342–1347. doi:10.1126/science.286.5443.1342. PMID 10558986.
 29. Wilson, J.A. (2002). „Sauropod dinosaur phylogeny: critique and cladistic analysis“. Zoological Journal of the Linnean Society. 136 (2): 217–276. doi:10.1046/j.1096-3642.2002.00029.x.
 30. Apesteguía, S (2004). „Bonitasaura salgadoi gen. et sp. nov.: a beaked sauropod from the Late Cretaceous of Patagonia“. Naturwissenschaften. 91 (10): 493–497. Bibcode:2004NW.....91..493A. doi:10.1007/s00114-004-0560-6. PMID 15729763.
 31. Kellner, Alexander W. A.; Campos, Diogenes De A.; Nava, William R.; Avilla, Leonardo Dos S.; Machado, Elaine B. (August 20, 2013). „A new titanosaur sauropod from the Late Cretaceous of Brazil“. Zootaxa (англиски). 3701 (3): 301–321. doi:10.11646/zootaxa.3701.3.1. ISSN 1175-5334. PMID 26191585.
 32. Thunder-lizards : the Sauropodomorph dinosaurs. Tidwell, Virginia., Carpenter, Kenneth, 1949-. Bloomington: Indiana University Press. 2005. ISBN 978-0253345424. OCLC 57202057.CS1-одржување: others (link)
 33. Carabajal, Ariana Paulina (2012). „Neuroanatomy of Titanosaurid Dinosaurs From the Upper Cretaceous of Patagonia, With Comments on Endocranial Variability Within Sauropoda“. The Anatomical Record: Advances in Integrative Anatomy and Evolutionary Biology (англиски). 295 (12): 2141–2156. doi:10.1002/ar.22572. PMID 22961834.
 34. Otero, Alejandro; Gallina, Pablo Ariel (2015). „Reassessment of Laplatasaurus araukanicus (Sauropoda: Titanosauria) from the Upper Cretaceous of Patagonia, Argentina“. Ameghiniana. 52 (5): 487–502. doi:10.5710/AMGH.08.06.2015.2911. ISSN 0002-7014.
 35. G.S. Paul, 1994, "Big sauropods – really, really big sauropods", The Dinosaur Report, The Dinosaur Society, Fall, p. 12–13
 36. Carpenter, K. (2006). "Biggest of the big: a critical re-evaluation of the mega-sauropod Amphicoelias fragillimus." In Foster, J.R. and Lucas, S.G., eds., 2006, Paleontology and Geology of the Upper Jurassic Morrison Formation. New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin 36: 131–138.
 37. Holtz, Thomas R. (2012). „Holtz's Genus List“ (PDF).
 38. Holtz, Thomas R. „Supplementary Information to Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages“.
 39. González Riga, Bernardo J.; Lamanna, Matthew C.; Ortiz David, Leonardo D.; Calvo, Jorge O.; Coria, Juan P (2016). „A gigantic new dinosaur from Argentina and the evolution of the sauropod hind foot“. Scientific Reports. 6: 19165. Bibcode:2016NatSR...619165G. doi:10.1038/srep19165. PMC 4725985. PMID 26777391.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 40. Paul, Gregory S. (2019). „Determining the largest known land animal: A critical comparison of differing methods for restoring the volume and mass of extinct animals“ (PDF). Annals of the Carnegie Museum. 85 (4): 335–358. doi:10.2992/007.085.0403.
 41. Molina-Pérez & Larramendi (2020). Dinosaur Facts and Figures: The Sauropods and Other Sauropodomorphs. New Jersey: Princeton University Press. стр. 267.

Надворешни врскиУреди