Иверот (латински: femur) е парна и најдолга коска во човековото тело, позната како бутна коска.

Ивер
Позиција на иверот (бутна коска), означено во црвените делови.
Десен ивер, предна страна.
Податоци
Назнаки
ЛатинскиOs femoris, os longissimum
MeSHA02.835.232.500.247
TAA02.5.04.001
FMAFMA:9611

Делови уреди

На иверот се разликуваат:

Мускули уреди

Мускулите во овој дел го поврзуваат горниот крај од иверот со коските од карличниот појас и го поврзуваат иверот со горните краеви од коските на потколеницата:

Зглобови уреди

Зглобовите го поврзуваат скелетот на карлицата со бутот и меѓу себе коските од скелетот на слободниот дел од ногата:

Галерија уреди

Надворешни врски уреди